От х:

Днес в x:

Бившият кмет Иванов заповядал на "Екопрогрес" да събори стария затвор

    И днес делото срещу бившия кмет на Хасково за разрушаването на стария затвор не претърпя голямо развитие, но стана известен любопитен детайл по заповедта за събарянето на стария обект. Предоставяне на справки и неявил се свидетел станаха причина за отлагане на процеса за друга дата. На следващото заседание трябва бъдат представени документи от община Хасково, от областна администрация, от Общински съвет и от Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности към Министерството на културата, както и от Кадастъра. Част от справките са свързани със статута на затвора, който през през 2010 г. е прехвърлен от държавна собственост във владение на община Хасково с писмо от Министерството на отбраната към Министерски съвет.

    Днес в съдебната зала показания даде бившият шеф на „Екопрогрес“ Коста Сарджев. Той заяви, че през май 2015 г. в общинско предприятие е пристигнала заповед от градоначалника Иванов да се направи оглед за събаряне на бившия затвор. Началникът се съобразил с нареждането и се свързал със свой стар познат Богдан Петров, който също даде показания днес. Той пък се свързал с друг човек - Динко Киров от Гълъбово, за да изпълни заповедта. В резултат на това е сключен договор между "Еко прогрес" и фирмата на последния. При разпита на Петров двамата представители на прокуратурата – Иван Стоянов и Николай Гугушев го атакуваха с множество въпроси, което пък очевидно раздразни подсъдимият Георги Иванов. Той от своя страна попита иронично Петров: "Какъв цвят е бил багера, с който е бил разрушен затвора и къде занесохте тухлите от сградата?“. Богдан Петров, който  следил разрушаването на сградите отблизо, отговори, че багерът е бил червен и сградата била само от камъни, не с тухли.

    За около две седмици процедурата по разрушаване на сградите била изпълнена, а камъните от постройките били изхвърлени като непотребни – една част на сметището, а другата – край реката в „Болярово“. В тази връзка за следващото съдебно заседание съдът разпореди да се изиска справка дали има нарочна заповед от тогавашния кмет на общината именно Коста Сарджев да възложи на фирма събарянето на сграда. В този момент началникът на предприятието не знаел, че бившият затвор е паметник на културата и фигурира като такъв в официални списъци.

    В процеса показания даде и Слави Славов, който е регионален инспектор за опазване на културните наследства към Министерството на културата. Той обясни, че не е бил сезиран за лошото състояние на сградата на улица „Дунав“, или поне не е запознат да има такова уведомление в службата му. Той посочи, че е бил сезиран за бившия магазин Марса, че сградата се руши. След оглед на място е издадено предписание собствениците да я укрепят. Такъв сигнал за бившия затвор обаче липсвал.

    По процеса днес трябваше да свидетелства и бившият шеф на Туристическия информационен център Красимир Пилев. Той обаче за пореден път  е нередовно призован и заради това председателят на съдебния състав съдия Миглена Тянкова разпореди за следващото заседание на 6 април да бъде доведен принудително. Тогава трябва да бъде призована  и нова свидетелка Донка Войникова – главен специалист „Актуване и надзор“ към община Хасково. След техните показания ще бъдат изслушани и експертите по изготвените експертизи.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (20)

    • 1
      Ка
      Каменов
      71 -101
      14:21, 10 фев 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ев
        Евертъна
        38 -34
        15:50, 10 фев 2017
        Сега, дай Боже да влезе в кауша иди да му переш чорапките.
        Като оная кифла, която обясняваше едно време, след като ятачето Тодор Живков сдаде властта, как бил толкова хубав човек, а тя му била прала чорапките!
    • 2
      Ни
      НикМик
      82 -35
      14:37, 10 фев 2017
      Толкова много се леди остави, че още години неред ще се водят дела. Няма спор, че полагаше големи усилия да си напълни джоба, а построеното беше от изнудените дарения. Схемата беше перфектна, но прекали. Благодаря от все сърце, че вече не си кмет!
      • Ве
        вечната дъвка
        53 -38
        15:18, 10 фев 2017
        Стига сте ни занимавали с тая вечна "дъвка" Иванов.Мине не мине време и хайде.Оставете го и си гледайте ваште работи да вървят. И работите в Хасково.Щото нещо гледам смени се града,смачка се и запустя.Кой крив? Не казвайте Иванов,него го няма отдавна.Кажете за Беливанов,колко тухли нареди една връз друга,колко инвестиции докара,колко данъци смъкна,какво работи тоз човек?
    • 3
      We
      we
      52 -22
      14:45, 10 фев 2017
      Накой да не си помисли че узунджовският ром ще бъде осъден. Това със съда е цирк пред народа€ ще мине време и тихомълком ще обявят че е невинен.
    • 4
      АТ
      а така де
      42 -12
      14:50, 10 фев 2017
      камъните от постройките били изхвърлени като непотребни ...ако аз си изхвърля някъде боклука няма ли да ме глобят?той ми е непотребен
    • 5
      От
      отговор
      37 -18
      15:10, 10 фев 2017
      Камъните на боклука ами желязото къде отиде кмете.?
      • Уе
        уе
        34 -12
        16:37, 10 фев 2017
        Ти пък си тръгнал да питаш ром къде е джилязото
    • 6
      Em
      emc2
      24 -27
      19:07, 10 фев 2017
      Хайде Еском, намесете се смело :D

      господарите ви от ГРОБ са се запътили към бездната...прихванете ги, задръжте ги на ръба!
      ...или най-добре, засилете се към дъното с тях хахахахаххаха :)))

      • Уе
        уе
        12 -12
        19:24, 10 фев 2017
        Че какво общо имат еском с гроб. Това не ми стана ясно.
      • Уе
        уе
        26 -6
        19:26, 10 фев 2017
        Хората гласуваха за пенсионера само и само да махнат мустакатия.
      • Интересно на теб кой ти нарежда? Тука единствения дето не е платен трол е Евертъна! Има си човека мнение и си излиза с името. Много сте ербап като сте анонимни ама само дразните вече нормалните хора. Да ви трият, на никой няма да липсвате! Криворазбрана слободия, не свобода на словото.
    • 7
      Ив
      Иванчева
      35 -8
      19:16, 10 фев 2017
      Какъв паметник на културата може да бъде сграда в която са измъчвани и намерили смъртта стотици хора.Един от тях е дядо ми.Радвам се,че тази сграда вече е срината!Да запитам защо никой не говори за съборените тютюневи складове в Хасково?Или в Пловдив са паметници,а в Хасково не са.Може би има значение кой събаря!
    • 8
      ИТ
      И така
      35 -9
      19:24, 10 фев 2017
      За четирите си мандата Георги Иванов прибра от рушвети и нелегални комисиони над 80 милиона лева,а сега ходете го съдете като може да купи и съдиите барабар със сградата на съда!!!
      • По
        Порчо
        15 -6
        19:42, 10 фев 2017
        А-а, повече са. Това е за половин мандат.
    • 9
      Za
      zaazaz
      15 -7
      22:00, 10 фев 2017
      ЗАТВОР - културна ценност ??? Това само в България може да се види. Ужас
      • Не
        Незапознат
        2 -2
        23:53, 11 фев 2017
        ''Нематериално или материално свидетелство за човешко присъствие и дейност, природна даденост или феномен, което е от значение за индивида, общността или обществото...''Цитат от Уикипедия за културна ценност.Кой как ще го изтълкува зависи кой какво или кого защитава или обвинява.
    • 10
      Ни
      Николай
      13 -9
      23:14, 10 фев 2017
      Обещавам да ходя редовно на свиждане на Иванов в затвора.... май идва видьов ден.
    • 11
      12
      123
      9 -5
      08:10, 11 фев 2017
      Може и 100 милиона да е откраднал узунджовската селска пръчка. Ще си ги носи в гроба ли?
      • Не
        Незапознат
        3 0
        23:56, 11 фев 2017
        Разбира се че няма.Но може да загроби други.
    Последни новини