От х:

Днес в x:

Откриха звезда, 100 пъти по-ярка от Слънцето

Звезда, която свети 100 пъти по-ярко от Слънцето, бе открита от канадски астрономи.

Тя е няколко милиона години по-стара от нашето светило, а температурата в горните слоеве в нейната фотосфера е около 45 000 градуса по Целзий.


Толкова горещи звезди са рядкост в близките до нас части на галактиката, коментира професорът по астрономия Дейвид Търнър, директор на обсерваторията на университета в Халифакс, провинция Нова Скотия.
Той обясни, че откритието е направено чрез апаратурата на малката обсерватория "Аби Ридж" на брега на езерото Стилуотър в Нова Скотия, където всяка трета нощ е благоприятна за астрономически наблюдения.


Това е доказателство, че за да се направят интересни открития не е задължително да се изпращат в орбита или да се използват големи телескопи, коментира професорът.
Понякога е възможно откритията да се направят чрез по-скромно оборудване.
Важно е само да се съсредоточите върху търсенето.


Д-р Търнър не изключи вероятността тази звезда да е наблюдавана и по-рано в небето на северното полукълбо, но да не е оценена нейната светимост.
Информацията за откритието на канадските астрономи ще бъде публикувана в новия брой на списанието на Американската асоциация на наблюдателите на променящите се звезди.


Фотосферата е този слой на атмосферата на звездата, който е най-близо до нейната повърхност.
Във фотосферата се формира достигащият до нас непрекъснат спектър на оптичното излъчване на звездите.
Например дебелината на фотосферата на Слънцето е 300-400 километра.

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини