От х:

Днес в x:

Читатели: Чакаме убити велосипедисти, за да се сети кмета за велоалеи

Велоалеята на Кенана приютява велосипедисти и бегачи

Отношението към велосипедистите в Хасково варира от пълна незаинтересованост до престъпно нехайство. Това твърдят възмутени читатели потърсили ни на редакционната поща, за да сигнализират за смъртоносната опасност, която ежедневно ги грози по хасковските улици. За велосипедистите няма местенце, по което може да се движат без да предизвикват ругатни и скандали. По пътя пък като дамоклиев меч ги дебне всеки по заигран джигит, с които Хасково е пълен. Какво трябва да се случи за да обърнат властите внимание на безопасността на все по-големия брой хора избрали да се придвижват с колело, питат читателите. Мнението им обобщава Колю Петров чието писмо публикуваме с незначителни съкращения

Име: Колю Петров
E-mail: **********

Град: Хасково

Тема: Велоалеи в Хасково

Съдържание:

Уважаеми госпожи и господа от най-авторитетната информационна агенция в гр= Хасково. Пиша ви по повод на небрежното бих казал престъпно нехайство на общинските власти в Хасково по повод на изграждането на велоалеи в областния град. Ходил съм в много градове в това число и в столицата и съм видял, че не навсякъде, но на доста места има изградени велоалеи.За мое голямо съжаление в Хасково не мога да посоча нито една такава.Самият аз и по препоръка на личният ми лекар карам велосипед. Местоработата ми се намира в близост до КАТ. Карам велосипеда си по булевард Съединение и трябва да ви кажа че вместо алеи в близост до бордюрите има водосборни шахти дълбоки около 30-50 см., които още повече увеличават опасността от произшествие. Велосипедистите ги заобикалят застрашавайки живота си и този на другите. Нима нашия многоуважаван кмет със самочувствие на велик диктатор .....отделя средства само за обекти с голямо значение за самия него и за фирмите на неговите синове. Трябва ли да чакаме да имаме убити велосипедисти и има ли законово основание да се задължи кмета да изпълнява служебните си задължения. Ако не навсякъде то по широките булеварди има прекрасна възможност да се направят велоалеи. с

С поздрав: К.Петров


По справка с община Хасково, велоалеи в града има, при това с дължина цели 10 км. Те са в парковете Кенана и Ямача. Проверката на място на Кенана показа, че велоалеята, успоредна на пешеходната такава, е използвана от велосипедисти, но също така и от пешеходци, бегачи и стопани с домашни любимци. Велосипедистите бяха малко, защото не се знаело за наличие на алеята, но също така и защото: „Това тук е за кеф, не ти решава проблема с придвижването в града“ сподели забързан колоездач без и за секунда да намали педалите. Ангел Митков обаче спря. „Правен съм на велосипед“ с усмивка каза мъжът. „Сега съм на 65, а карам от 10 годишен. Имам мотоциклет и кола, но предпочитам велосипеда“ разясни той. Според него градът е един огромен капан за велосипедисти, особено централната част в час пик. Опитът да се кара по тротоара пък е рискован, заради пешеходци, майки с деца и малки деца. Карането по пътя пък си е игра на късмета. Според Ангел всеки велосипедист трябва да свикне с клаксоните, ругатните и овикванията. През тази година обаче шофьорите малко от малко повишили културата си на пътя и проявявали по-голяма търпимост. Според Митков обаче велоалеите са задължителни и са белег за цивилизоваността на един град. В чужбина навсякъде било така.

Лично наблюдение на Haskovo.net потвърждава думите му. В столицата на Европа Брюксел има цели ленти от пътното платно предназначени само и единствено за велосипеди/виж.сн 2/. Велоалеи минават и директно през средата на тротоарите. Това са единствените места където пешеходеца НЯМА предимство, а велосипедиста. Подобни отсечки има и в България, но в по-големите и явно по-цивилизовани градове.

От началото на годината инцидентите с велосипедисти са 7 като последният бе от тази седмица. Пострада 11-годишно момче на колело. Рискът за колоездачите бе като по поръчка онагледен от възрастен хасковлия спускащ се по бул. Раковски, в посока зеленчуковия пазар. Човекът едва балансираше между бордюра и бронята на подминаващите го коли. По пътя през бул. България пред съда дори и за двете колела не се намери място от маневриращ за излизане бял джип.

В интерес на истината обаче трябва да се отбележи, че велосипедистите сами понякога рискуват безопасността си. Гореописания колоездач нито веднъж не подаде сигнал какви са му намеренията докато преминаваше през кръстовищата. Накрая зави вдясно до „Дружба“ без да си направи труда да изпъне дясната си ръка.

Г.Христов

Велоалеята еза кеф, но не решава проблемите с придвижването през града
Според Ангел Митков, Хасково спешно се нуждае от велоалеи по улиците, каквито има навсякъде в чужбина
Това е положението в Брюксел-по две ленти за коли и велосипеди
Както и през тротоара. Такива вече има и в българските градове. Не и в Хасково
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини