От х:

Днес в x:

Щъркелите си харесаха Книжовник, не припарват по-близо

Щъркелите си харесаха Книжовник, заради много направени гнезда

Щъркелите най-сетне се появиха в хасковско, но навлизането им от юг спря само до село Книжовник. Традиционно, вестителите на пролетта кацаха първо в село Манастир и оттам се „разселваха4 в региона. Сега обаче, галено наричаният от манастирци Дончо го няма и може би няма да се появи, опасяват се селяните. В манастир не помнят толкова дълго време да не бъдат навестявани от щъркел.

Затова пък в Книжовник има цели три. Един от тях си е харесал изоставената църква. Там е и най-старото и най-голямо гнездо в селото. Обитава го и най-едрия екземпляр. Още два по-малки щъркела са се настанили на уличните стълбове.

Една от причините Книжовник да е толкова предпочитан от пернатите е, че преди две години кметът специално направил гнезда за щъркели. По електрическите стълбове били поставени метални конструкции подобни на кошници, които впоследствие птиците правели на същински гнезда със съчки и слама.

Щаркелът е символ на настъпващата пролет. При забелязване на щъркел, хората трябва да свалят мартеницата и да я завържат за клонче или растение за берекет. В народопсихологията, щъркелът символизира домашният уют и семейно щастие. За това свидетелства и легендата и легендата че щъркелът носи новородените :)

Птицата е ключова при опазване на реколтата, защото унищожава повечето от полските вредители. Съжителства успешно с човека. При последното преброяване през 2005-та година е установено, че в българия гнездят 4 800 двойки.

Г. Христов

В селото има цели три екземпляра
Един от тях си хареса местната църква

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини