От х:

Днес в x:

Липса на кворум провали среднощно гласуване на пенсионната реформа

Поради липса на кворум депутатите не успяха да гласуват новия вариант на пенсионна реформа, който предвижда възрастта за пенсиониране за всички категории труд да се увеличава с по 4 месеца в следващите 3 години. Заседанието на парламента продължи над 15 часа и бе прекратено малко след полунощ. Преди да бъде извършена поименната проверка, поискана от Коалиция за България, депутатите обсъждаха текстовете от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, с които се предвижда увеличаването на възрастта за пенсиониране, съобщи БТА.

При поименната проверка в залата малко след полунощ бяха 112 народни представители, при изискуеми по правилник 121. Това бе второто поименно преброяване за това заседание, продължило повече от 15 часа.
Към 22.30 часа поименна проверка поиска Йордан Цонев от ДПС, но тогава в залата имаше 123 депутати и работата на парламента продължи.

Преди закриването на заседанието парламентът реши размерът на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете за 2012 г. да е 240 лв. Според опозицията паричното обезщетение се обвързва реално с линията на бедността - 236 лв.

Депутатите решиха още, че пенсиите няма да се осъвременяват през 2012 г., но минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще бъде увеличен на 145 лева от 1 юни 2012 г. Дотогава той ще бъде 136,08 лева.

Отхвърлени бяха предложения на депутати от Коалиция за България, ДПС и независимия депутат Георги Терзийски сумата да е обвързана с минималната работна заплата. Депутатите гласуваха дневният минимален размер на обезщетението за безработица да е 2,70 лв. размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице да е 540 лв.

"В европейските държави минималният размер на пенсиите не трябва да е по-нисък от прага на бедност, а това, което приемаме, не отговаря на това правило", коментира Хасан Адемов от ДПС.
А председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев от левицата попита защо се увеличават само най-ниските пенсии, на хората с най-малък осигурителен принос, при положение, че системата е солидарна.

Парламентът прие да се увеличат минималните осигурителни прагове. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов обясни, че синдикатите и работодателите са се договорили за 50 икономически дейности, при които минималните осигурителни прагове да се вдигнат средно с 6,9 на сто, а за останалите 35 икономически дейности не е постигнат компромис, затова мнозинството предлага увеличение с 4,5 процента.

Депутатите отхвърлиха предложението
на левицата за увеличаване на максималния осигурителен доход на 2700 лева от 1 януари и на 2900 лева от 1 май. Според левицата с отхвърлянето на тяхното искане се облагодетелстват хората с високи заплати.
Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов смята, че по този начин ще се вдигне осигурителната тежест, особено за самоосигуряващите се и малките фирми. "Това е най-сериозният начин да се усили сивата икономика", посочи той и допълни, че според сините моментът е крайно неподходящ за такава мярка.

Според Мартин Димитров управляващите нямат ясна стратегия и увеличаването на праговете ще откаже голяма част от хората от техния бизнес. Петър Димитров от левицата репликира, че ГЕРБ има стратегия и тя е ясна. Според статистиката българските мъже живеят средно 69 години, а управляващите вдигат възрастта за пенсиониране на 65 години - тоест "няма пенсионер, няма проблем", допълни Димитров.

Според левицата е необходимо и увеличаване на размера на осигурителните вноски, за да се покрие дефицитът в ДОО и да не се налага повишаване на възрастта за пенсиониране.
"Не е моментът да се увеличават осигурителните вноски в момент на криза", отговори Тотю Младенов.

Предстои през следващите дни Народното събрание да приеме окончателно на второ четене Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. В четвъртък парламентът ще гласува бюджета за 2012 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини