От х:

Днес в x:

От 2 до 50 бона глоба ако лъжеш за такса смет

Ако лъжеш за боклука.......

Хасковлии които лъжат че имота им е необитаем с цел да спестят такса смет, ще бъдат наградени с глоби от 2 до 50 хиляди лева. Първите са за физическите лица, 50-те бона са за еднолични търговци и фирми. За това предупреди шефът на местните данъчни Димо Маринов по повод приетото през декември решение на местният общинският съвет, гражданите които не обитават имотите си да бъдат освободени от таксата. 205 вече са подали декларации да ползват облекчението през тази година. Всички те са били задължени да подпишат декларации, че са съгласни с глобите ако ги хванат. Критериите кой имот е обитаем и кой не е са строго регламентирани-консумирана вода под 5 кубика годишно и ток под 50 киловата годишно. Данъчните ще проверяват два пъти през годината-януари и юли. Въпреки това се очаква мераклиите да спестят таксата да станат поне 500 до изтичането на срока за подаване на декларации-31-ви януари.

Куриозното в случая е, че в действителност „неплащащите“ ще плащат данък смет. Ще бъдат освободени от сметосъбиране и сметоизвозване. Но по другите два компонента, които формират таксата-Депо и поддържане чистотата на обществените места, ще им се начислява данък. Да не се изненадват като им пристигат сметки“, предупреди Димо Маринов. Реално, таксата за освободените ще е наполовина по-малка отколкото за редовите граждани.

....боклука ще те погълне, предупреждават данъчните

Това е една от двете данъчни преференции за хасковлии планирани за 2011-та. Другата облагодетелства фирмите които са си закупили контейнер за смет. Срещу инвестицията от 1500 лв колкото струва контейнера, данъкът на фирмите се намаля 4 пъти-от 12 на 3 промила.

Облекчението в този си вид съществува от тази година и 423 фирми успяха да се възползват от него. Повече няма да могат защото срока изтече тази седмица. Масовият наплив на бизнеса Маринов обясняваше с очакването че през 2011-та година ще има скок на такса смет. Ставката обаче остава същата. Същите се запазват и нивата на всички местни данъци и такси-патент, данък сгради и МПС и данък придобиване.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини