От х:

Днес в x:

Меракът за талон за синя зона свършва до гише 6. Оттам – вкъщи

Първа стъпка за син талон: касовия салон на общината

Мераклиите за годишен абонаментен талон за синята зона свеждат цялата процедура до няколко стъпки. Отиват в касовия салон на общината на гише 5 за подаване на необходимия формуляр. Оттам на гише 6 за проверка на задълженията към общината, защото администрацията отказва да обслужва административно борчлиите на местната хазна. Оттам...вкъщи, обобщиха не без чувство за хумор служителите в салона. Често пъти се получава така, че желанието за заветния талон се сблъсква с необходимостта от плащане на задължения и глоби, които често пъти надхвърлят в пъти стойността на документа. И хората се отказват. Най-много по 10 души на ден, от понеделник насам, все пак се навиват да подадат заявление.

Абонаментен талон за живеещ в синята зона струва 72 лв. Дава право за паркиране на своята и съседните улици. Абонаментът за тези, които само работят в синята зона, е 360 лв. Притежателят му има право да паркира където си иска. В синята зона нямаш право да си запазиш собствено паркомясто, дори и да искаш да платиш необходимите за това 960 лв. За никакви пари не можеш да паркираш в синята зона, ако си с товарен автомобил над 3.5 тона. Само че джипът не е товарен автомобил, а има такива каквито са над 3.5 тона!? Този въпрос засега е без отговор.

Всичко опира до пари. Един кандидат за синя зона днес откри, че има над 600 лв. стари задължения към общината от данък сгради. Там се водят спорове по наследството. Но за талон от 72 лв първо трябва да се платят тези 600 лв., дори впоследствие съдът да постанови, че друг трябва да погасява данъците.

На гише 5 се подава искане за абонамент и се подписва декларация че нямате гараж или не сте го предоставяли за други цели

Освен обичайните такси - данък сгради, такса смет и данък МПС, на фаталното гише 6 излизат и глобите към общинска полиция и КОРЗ. Те са неотменими като светото евангелие, за разлика от глобите към КАТ. Те не излизат и съответно могат да се скатаят. Няма измъкване от друга такса - патентния данък. От 2 години той се влива в местната хазна. Така че ако имате патентен бизнес, ще трябва да погасите и неговите вноски. При лошо стечение на обстоятелствата за заветното талонче от 72/360 лв, ще трябва да се бръкнете с хиляди.

След проверка на съседното гише 6, кратко уточняване на предишното гише че няма да ви приемат документите без да си изчистите дълга към общината

Ако все пак претръпнете и посетите касовия салон на „Местни данъци и такси“ на улица „Александър Стамболийски“ номер 4, за да си погасите задълженията, научавате и добрите новини. Парите могат да бъдат доста по-малко, защото се внасят на вноски. Така например до 30-ти юни може да минете с ½ данък за колата и ¼ налог за жилището. За патент пък е необходимо да внесете само 2 вноски, вместо пълните 4. Пак ще си дължите останалите пари, но поне до 30-ти юни ще сте изряден данъкоплатец и ще си вземете талона. За останалата сума ще мислите, когато ви потрябват нови документи от общината.

Единици влязоха днес в "Местни данъци и такси" за да си платят

След като се наплатите по линията „гише 6 - данъчно“, се връщате на гише 5 и подавате искане до кмета на община Хасково за талон за синя зона. Прилагате удостоверение за постоянен или настоящ адрес плюс копие от малкия талон на автомобила. В отделна декларация обявявате че “...не притежавам, не съм продал, преустроил или предоставил гаража си за друго предназначение“. В рамките на 1 пълен работен ден това се проверява от местната администрация и утре или вдругиден, от подаването на документите получавате заветния абонамент. Разбира се, ако всичко е наред и сте спазили всички изисквания.

Ако сте се върнали вкъщи след гише 6 ще трябва да се примирите с такива моменти- 1-левова честитка за всяко паркиране в синя зона

Ако всичко това ви се струва сложно, тромаво, досадно – отивате си вкъщи още след гише 6. Тази процедура отнема само няколко минути.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини