От х:

Днес в x:

150 прегледани за диабет в МБАЛ, всеки втори с отклонения от нормите

Около 150 души са преминали през кабинета в МБАЛ в кампанията за прегледи за диабет, съобщи д-р Симона Благоева, лекар-специализант по ендокринология, която провеждаше прегледите. Кампанията се проведе от 2 до 9 ноември тази година.

“При близо 60 процента от прегледаните се установи отконение от нормите. При някои от пациентите установихме метаболитен синдром, при който има повишен риск от развитие на диабет, при други новооткрит диабет, а някои са с поставена диагноза, дойдоха просто да си проверят състоянието”, уточни д-р Благоева. По думите й при половината от пациентите с отклонения е открит диабет. “По-голямата част от прегледаните бяха жени, също дами са повечето от констатираните отклонения”.

При 81-годишен пациент пък имало новооткрит диабет тип 2 като кръвната му захар била 30.1. Счита се, че при повече от 11.1 става въпрос за диабет. “Препоръчахме хоспитализация на пациента. Състоянието е лечимо, но в болнични условия”, коментира д-р Благоева.

Нейните впечатления от кампанията са, че все повече спада възрастовата граница при болните от диабет. “Вече все повече млади хора, на около 30 години, страдат от коварното заболяване”.

Препоръките са при болен от диабет в семейството човек да си обръща повече внимание. “Преди всичко е необходимо здравословно хранене и повече движение. Да се избягва бялата захар и бялото брашно”, съветват специалистите.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Л-
    л-т николов от с Г извор
    0 -3
    16:15, 19 ное 2018
    Абе да не се върна социализма там здравеопазването беше безплатно щото сега демократите казват че ---безплатен обяд няма
  • 2
    Ке
    Кенанския Маймун
    4 -2
    17:57, 19 ное 2018
    Единствените Доктори заслужаващи уважение са хирурзите , зъболекарите и акушер-гинеколозите
    .. понеже го правят с ръце ... а останалите го правят с устата , езика си или просто обслужват интересите на фармацевтичната мафия :))
Последни новини