От х:

Днес в x:

35-те дружинки в Хасковско откриха ловния сезон, авджиите под лупа

    Ловци от 35-те ловни дружинки от хасковското Сдружение „Ловно-рибарско дружество” откриха сезона днес. Разрешен за отстрел е дребния пернат дивеч - пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

    Хасковските авджии заявиха, че отстрелът е слаб и намалява със всяка изминала година. Това потвърди председателят на дружинката в Конуш - Младен Марчев, който е и кмет на селото. Той поясни, че равносметката от днешния излет е средно по 4 пернати на дуло. „Трудно може да се достигне оптималният брой на разрешените за отстрел птици”, заяви управникът. Той и колегите му обаче са доволни от излета.

    В групичката на ловците в Конуш тази година се включил и 28-годишният Николай Славов, който наскоро преминал обучителния курс и е най-новото попълнение в състава. Най-възрастните представители бяха 85-годишният Бойко Тодоров и колегата му Георги Атанасов, който се шегува, че му остават още 16 години до навършване на столетие. Като авджията с най-точен мерник групата мъже посочиха Ердинч Салим, който беше и душата на компанията.

    След отстрела авджиите заседнаха край софрата, а покрай тях свърчеше агнешко чеверме. Негов майстор е Мехмед Хасан, за когото ловците разказаха, че е приготвял чевермета на 3 континента.

    Както обикновено ловците от дружинката в Конуш бяха подобаващо инспектирани. Извършват се съвместни проверки от служители на Държавно горско стопанство, Регионалната дирекция на горите, служба „Контрол на общоопасните средства” към МВР и хасковското Сдружение „Ловно-рибарско дружество”. В контролиращия състав бяха председателят на хасковското СЛРД Желязко Живаков и специалистът по лова Станимира Гърова. Те проверяваха документацията на авджиите – алкохол, разрешителни, сигнални облекла. Инспекциите текат по утвърден график, като до обяд днес не бяха открити нарушения, обясни Живаков.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ен
      ЕНДЕЛКО -ПЪРДЕЛКО
      28 -11
      19:08, 11 авг 2018
      Марчев казва че птички за отстрел почти нямало Ами изяжте си агнето изпиъте си бирата и хайде у дома Защо трябва да убийте и онова което е останало съвсем малко Ама не ние сме ловци и мъжкари Не сте мъжкари а сте пръдлювци Е тези 4 птички които всеки отстреля супа ли ще ги прави ----дано да ви приседне тази супа И тая Станимира Гърова няма ли си женска работа у дома та е тръгнала дза се занимава с хашлашки работи
    • 2
      На
      Насташ Кърев
      6 -4
      16:57, 12 авг 2018
      Браво на Енделко много точен коментарНикой не излиза да храни животинките ама всички искат да ги убиват Алоооооооооооооо Хашлаци ще стане като в Турция там и МИШКИ няма за отстрел Ако чакаме Живаков и Митю Бойчев да оправят лова ---пиши го бегай
    • 3
      Ге
      Георги
      6 -4
      23:23, 12 авг 2018
      По тъмно от рано сутринта са запукали че , чак до вечерта . ГОВЕДА , спрете се бе ,какво сте дали за тази природа че трепете като ненормални . Представете си 130000 ловци в полето и убиват и убиват . В природата има равновесие какво си мислите че, няма да ви се връща с всяка отнета душа ли.
    • 4
      Mn
      mnmhmn
      3 0
      10:17, 13 авг 2018
      Приматите в действие!
    Последни новини