От х:

Днес в x:

13 °C

Родителите на деца с увреждания от Хасковска област се включват в протеста за промяна

Родителите на деца с увреждания от Хасковска област също надигат глас и се включват в националния протест, който придоби популярност под надслова “Системата ни убива“. След София, Варна и Бургас, родитилето от Хасковски регион излизат от понеделник сутрин  безсрочно срещу системата. Сборният пункт е на площад „Общински“ в областния град.

„Сред нас има хора, които се грижат за деца в много тежко състояние, които са на легло и не могат да подкрепят протеста в София. Не можем обаче да останем безгласни, когато реформирането на системата и то основно е крайно необходимо.“, казва Иванка Камбурова от Симеоновград. Тя е майка на 9-годишно момченце с детска церебрална парализа. В момента е по майчинство и има бебе на година и половина. Грижи се и за двете си деца. По-големият й син е с двигателна затрудненост, но не е умствено изостанал, ходи на училище. Според разпоредбите обаче, тъй като момчето е със 100  % инвалидност, няма право на социален асистент. Затова майка му се грижи за него от години-не работи, трудно преживяват. Затова и тя настоява социалните услиги за децата с увреждания да са индивидуални, според потребностите на всеки, а не да се действа по шаблон.

„Подкрепяме палатковия лагер в София, предходни пъти съм  присъставала на протестите. Сега всичко излезе извън всяко търпения обаче. Отношението през последната седмица на отделни хора ни провокира още повече и ние да нададем глас. Системата наистина ни убива. При нашата ситуация няма майка, няма дете –ставаме един организъм. В България няма центрове, няма механизми, които да позволят родителите на деца с увреждания да продължат да се развиват като професионалисти и като личности, така че да са спокойни за децата си.”, казва още една от организаторките на протеста в Хасково.

Родителите се събират в 9 часа всеки ден и ще дежурят на смени. Надяват се на подкрепа от обществеността и очакват всеки, съпричастен към проблемите им да отдели поне минута, за да заяви това.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    31 -2
    17:14, 24 юни 2018
    Да повикат Димитър Манолов да полежи с тях.Тоя човек опозори синдикализма у нас.
  • 2
    Ма
    Майка
    56 -4
    20:07, 24 юни 2018
    Аз пък приканвам всеки,който има възможност,няма значение дали е засегнат от темата или не,да дойде и да и да ни подкрепи!Всеки е добре дошъл!
  • 3
    Ма
    мастикаджия
    30 -2
    21:51, 24 юни 2018
    Аз ще съм там.Всеки ден.Може и да е за мъничко,но ще съм там!Писна ми.
  • 4
    Бе
    безочие
    6 -1
    16:31, 25 юни 2018
    Тая Виолета Желева от БСП-то, какъв го търси и как не я е срам да ходи да се снима и да си прави пр. Това е повече от срамно , нагло и безочливо, но цялата им партия е такава. Защо не направиха закон, като управляваха през 2013 г.

Още новини

Последни новини