От х:

Днес в x:

ГЕРБ и Беливанов се цакат, хората на бившия кмет ръкопляскат

Само с два гласа повече ГЕРБ успя днес да прекара оспореното решение за пренасочване на 181 000 лв. от парите за изграждане на видеонаблюдение към детско-юношеския спорт и културата. Предложението на групата общински съветници от партията на премиера Борисов бе определено от кмета Добри Беливанов като незаконосъобразно. От трибуната на ОбС градоначалникът изчете впечатляващ списък от юридически аргументи, включително позоваване на конкретни текстове от закона. Според тях изготвянето на общинския бюджет и предложенията за измененията му са в правомощията единствено на кмета на общината. Общинските съветници нямат такива правомощия. А парите за видеонаблюдението са заложени в капиталовата програма за 2017-а като част от бюджета.

В края на изказването си кметът призова ГЕРБ да изтеглят докладната си. Но не каза дали ще я внесе от свое име. Повечето от изказванията на сесията днес подкрепяха идеята да се дадат пари на спортните клубове и на културата. Някои обаче бяха разколебани от думите на кмета, че предложението е незаконно. Петю Кирев от “Коалиция за Хасково” заяви, че при обсъжданията в комисиите е подкрепил предложението, но след като чул думите на кмета днес, е променил мнението си.

Впрочем на присъстващите в зала “Хасково” направи впечатление единомислието между кмета Добри Беливанов и съветниците от групата на бившия кмет. Всъщност позицията на градоначалника по въпроса бе ясна още преди той да си отвори устата. Изрази я съветникът от “Коалиция за Хасково” Георги Пеев. От трибуната той заяви, че ако кметът не е съгласен с това предложение, то те ще направят едно напълно безсмислено гласуване. Освен това общинският съветник заяви, че такова решение би било незаконно и ще падне в съда. Добри Беливанов след минути взе думата и потвърди, че позицията му е точно такава.

Исмаил Исмаил, председател на комисията по законност пък обясни, че въпросът за законността на предложението е обсъждан. По думите му по сходни казуси имало противоречива съдебна практика – едни съдилища се произнасяли в полза на кмета, други отсъждали в полза на Общинските съвети. Така че не можело да се каже предварително какъв би бил изходът от едни такъв съдебен спор. Самият Беливанов пък изобщо не спомена дали ще обжалва това решение в съда.

При гласуването предложението бе прието с 22 гласа “за”, нито един против и 4 “въздържал се”. Съветниците от “Коалиция за Хасково” не участваха в гласуването. 3-ма от въздържалите се бяха от Реформаторския блок, един от БСП. Само два гласа по-малко и предложението щеше да бъде отхвърлено.

Преди гласуването бе дадена почивка, а кметът Добри Беливанов напусна сесията и не се върна до края й. Трябвало да пътува за София, обясниха от администрацията.

В негово отсъствие кметът бе засипан с питания от общински съветници от ГЕРБ. Въпросите бяха остри и обвинителни. Динко Тенев попита по какъв начин се избират улиците за асфалтиране и се възмути защо по селата няма една ремонтирана улица. “Трябва ли човек да води кмета в Монако и да го вози на Бентли, за да му асфалтират улицата”, попита той. Румен Стоянов пък се ядоса как на молба от 11 октомври се реагира светкавично и на 12 октомври вече се асфалтира (алеята пред хотела на Иван Стаматов в Кенана). Той показа молба от месец юни тази година със 120 подписа от жители на ”Орфей”, на която и до днес няма реакция от общината. А ставало дума за дребни неща около Веспрем - пейки, озеленяване, изграждане на чешма.

От “Коалиция за Хасково” на бившия кмет се усмихваха и ръкопляскаха за въпросите.

След скандалите на днешната сесия от групата съветници на ГЕРБ дадоха пресконференция. Те отново подчертаха, че смятат днешното решение за законно. Допълниха, че са подкрепили всички предложения на кмета Добри Беливанов. И го призоваха да прояви здрав разум и да преведе парите на спортните клубове и културните институции.

На въпрос на Haskovo.net дали не ставаме свидетели на повторение на събитията от 2010-2011 година, когато ГЕРБ успя да сформира ново мнозинство и да бламира предложенията на тогавашния кмет Георги Иванов, шефът на съветническата група Антон Иванов отсече, че нещата са съвсем различни. Той повтори, че са снели доверието си от Добри Беливанов, но няма да работят срещу него в Общинския съвет, а ще застават зад всички предложения, които са добри за Хасково.

Лошото на хубавите думи обаче е, че обикновено остават само думи. Освен това има различни представи кое е добро за Хасково. И не всички от тях са почтени.

Днешното предложение на ГЕРБ мина само с два гласа. Нищо чудно при спорно предложение на следващата сесия гласовете да не им стигнат.

Тогава ГЕРБ ще се окажат в странната ситуация да са на власт, а да са опозиция, а “Коалиция за Хасково” да е в опозиция, а в същото време да е на власт.

А обикновеният човек отива в графата “косвени жертви” на политическите войни.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Чо
    Чобанина
    39 -31
    16:52, 27 окт 2017
    Обикновеният човек кучета го яли Кръшков - и в буквалния и в преносния смисъл. Все повече се убеждавам в некадърността на настоящия пенсионер Бееливанов да изпълнява длъжността кмет на Хасково. Но не е луд, който яде зелника, а който му го дава. Искаха администратор, е получиха си го - сега си прави каквото си иска само не в полза на хасковлии. На нас ни трябва деен и инициативен кмет, а не като настоящия, който спъва всяко едно смислено предложение в Общинския съвет !
    • Съ
      съгласен
      45 -33
      16:55, 27 окт 2017
      Трябва ни някой като димитровградския кмет.
    • До
      До съгласен
      42 -19
      18:09, 27 окт 2017
      И хасковската болница да фалира ли искате, като димитровградската ?? Толкова е "Кдърен" кмета на Димитровград, че остави болницата в колабс и без заплати лекарите! АААА мерсиама нееее !!
    • Хм
      хм
      24 -16
      18:47, 27 окт 2017
      Искаш да кажеш че благподарение на Беливанов болницата на Хасково се развива добре?Това ли казваш умнико?
  • 2
    Жо
    Жорко Пеев
    44 -32
    17:16, 27 окт 2017
    Какво ви казвах , хасковлии? Връщаме се на властг! Бързахте да ни отпишете. И мен и Янко Митев и другите слуги на Георги Иванов. Но ние се връщаме с гръм трясък. Всъщност никога не сме си отивали. Ревяхте против Георги Иванов, че бил алчен. Е, сега си имате недоразумението Беливанов. Възмущавахте се, че Джона събира рушветите. Но сега на негово място е Жоро Гела. А мошеници , представящи се за бизнес елит като Тенчо Лилянов бяха и на софрата на Георги Иванов и на сегашната. Хасковлии, ние ще ви изсмучем кръвчицзта, никога няма да се спасите от нас, ще идваме с други имена и нови лица, но ще сме същите. И знаете ли защо винаги ще сме на власт? Защото сте тъпи, понасяте да се гаврим с вас, не викате от непоносимост когато ви крадем, славославите ни, че ви изнасилваме и искате още и още.. Стигнали сте до там, че боклуци като мен да се представят за гражданици и общественици. Ами хак ви е!
    • Ан
      Анонимен
      6 -1
      19:35, 27 окт 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
    Ха
    Хамър
    18 -17
    17:30, 27 окт 2017
    Сериозна схема е вашия гел.Аз лично два пъти съм го виждал с Божков и един път с Пеевски.И Пеевски го слушаше.Те си бяха схема още преди години двамата и Пламен Петров с който са приятели от деца.Този завършен мръсник е специфичен гангстер и винаги се прикрива но поне е мъжкар въпреки че е гад.На всичко отгоре е и масон.Виждал съм го и преди в Бургас как местеше с пръста борци насам натам.Играе си със всички вас заедно с Тинчев.
    • Ха
      хахахаха
      20 -5
      17:53, 27 окт 2017
      Какви смешки приказваш беееее. Какъвто иска да е пак ще си остане смешник.Даже почвам да си мисля че самичък си ги пуска такива.
  • 4
    Ал
    Ален Делон
    34 -15
    18:55, 27 окт 2017
    Какъв кмет е димитровградския,за това че пере парите на Герб ли!Дадоха три милиона за ремонт на залата,с тези пари можеха да построят нова по голяма и функционална зала!И още едни 67 милиона за ремонти и благосъстоянието на града!Постоянно копаят и развалят вече 6 години,и съществено не се вижда казват че търсели дипломата на кмета за висше образование която той каза че има преди годинии още не са я намерили!!!
  • 5
    Ко
    Коментатор
    12 -4
    22:24, 27 окт 2017
    Човека до кмета ви хлъзна всички ха ха ха
  • 6
    Гр
    ГРАЖДАНИН
    17 -9
    09:47, 28 окт 2017
    Общинският съветник Петю Кирев като чул кмета си променил решението! Боже,Боже! Пази Боже сляпо да прогледа! Петйо, фурнаджийска лопато засрами се!
  • 7
    Па
    Патка
    4 -5
    16:38, 28 окт 2017
    кой кого цака, накрая само гражданите ще са прецакани...
    дедо като събере парички да си живурка още 200 години ще си отиде сам, пък герб алчни искат само за тях да има, ма дедо не е просТ...
  • 8
    Цъ
    ЦЪРВУЛАНКО
    15 -3
    17:21, 28 окт 2017
    Дедо ги прецака с индийско орехчеросито консула и билянка си мислеха че като подадът оставки ще стане революция а те ще приемат образа на мъченици на града Оказа се че сами се изпързаляха Оказа се че само делянчо маминото момченце е мъченик но не града а само на отбора на али баба и 40 рабойници

Още новини

Последни новини