23 °C

ГЕРБ и Беливанов се цакат, хората на бившия кмет ръкопляскат

Само с два гласа повече ГЕРБ успя днес да прекара оспореното решение за пренасочване на 181 000 лв. от парите за изграждане на видеонаблюдение към детско-юношеския спорт и културата. Предложението на групата общински съветници от партията на премиера Борисов бе определено от кмета Добри Беливанов като незаконосъобразно. От трибуната на ОбС градоначалникът изчете впечатляващ списък от юридически аргументи, включително позоваване на конкретни текстове от закона. Според тях изготвянето на общинския бюджет и предложенията за измененията му са в правомощията единствено на кмета на общината. Общинските съветници нямат такива правомощия. А парите за видеонаблюдението са заложени в капиталовата програма за 2017-а като част от бюджета.

В края на изказването си кметът призова ГЕРБ да изтеглят докладната си. Но не каза дали ще я внесе от свое име. Повечето от изказванията на сесията днес подкрепяха идеята да се дадат пари на спортните клубове и на културата. Някои обаче бяха разколебани от думите на кмета, че предложението е незаконно. Петю Кирев от “Коалиция за Хасково” заяви, че при обсъжданията в комисиите е подкрепил предложението, но след като чул думите на кмета днес, е променил мнението си.

Впрочем на присъстващите в зала “Хасково” направи впечатление единомислието между кмета Добри Беливанов и съветниците от групата на бившия кмет. Всъщност позицията на градоначалника по въпроса бе ясна още преди той да си отвори устата. Изрази я съветникът от “Коалиция за Хасково” Георги Пеев. От трибуната той заяви, че ако кметът не е съгласен с това предложение, то те ще направят едно напълно безсмислено гласуване. Освен това общинският съветник заяви, че такова решение би било незаконно и ще падне в съда. Добри Беливанов след минути взе думата и потвърди, че позицията му е точно такава.

Исмаил Исмаил, председател на комисията по законност пък обясни, че въпросът за законността на предложението е обсъждан. По думите му по сходни казуси имало противоречива съдебна практика – едни съдилища се произнасяли в полза на кмета, други отсъждали в полза на Общинските съвети. Така че не можело да се каже предварително какъв би бил изходът от едни такъв съдебен спор. Самият Беливанов пък изобщо не спомена дали ще обжалва това решение в съда.

При гласуването предложението бе прието с 22 гласа “за”, нито един против и 4 “въздържал се”. Съветниците от “Коалиция за Хасково” не участваха в гласуването. 3-ма от въздържалите се бяха от Реформаторския блок, един от БСП. Само два гласа по-малко и предложението щеше да бъде отхвърлено.

Преди гласуването бе дадена почивка, а кметът Добри Беливанов напусна сесията и не се върна до края й. Трябвало да пътува за София, обясниха от администрацията.

В негово отсъствие кметът бе засипан с питания от общински съветници от ГЕРБ. Въпросите бяха остри и обвинителни. Динко Тенев попита по какъв начин се избират улиците за асфалтиране и се възмути защо по селата няма една ремонтирана улица. “Трябва ли човек да води кмета в Монако и да го вози на Бентли, за да му асфалтират улицата”, попита той. Румен Стоянов пък се ядоса как на молба от 11 октомври се реагира светкавично и на 12 октомври вече се асфалтира (алеята пред хотела на Иван Стаматов в Кенана). Той показа молба от месец юни тази година със 120 подписа от жители на ”Орфей”, на която и до днес няма реакция от общината. А ставало дума за дребни неща около Веспрем - пейки, озеленяване, изграждане на чешма.

От “Коалиция за Хасково” на бившия кмет се усмихваха и ръкопляскаха за въпросите.

След скандалите на днешната сесия от групата съветници на ГЕРБ дадоха пресконференция. Те отново подчертаха, че смятат днешното решение за законно. Допълниха, че са подкрепили всички предложения на кмета Добри Беливанов. И го призоваха да прояви здрав разум и да преведе парите на спортните клубове и културните институции.

На въпрос на Haskovo.net дали не ставаме свидетели на повторение на събитията от 2010-2011 година, когато ГЕРБ успя да сформира ново мнозинство и да бламира предложенията на тогавашния кмет Георги Иванов, шефът на съветническата група Антон Иванов отсече, че нещата са съвсем различни. Той повтори, че са снели доверието си от Добри Беливанов, но няма да работят срещу него в Общинския съвет, а ще застават зад всички предложения, които са добри за Хасково.

Лошото на хубавите думи обаче е, че обикновено остават само думи. Освен това има различни представи кое е добро за Хасково. И не всички от тях са почтени.

Днешното предложение на ГЕРБ мина само с два гласа. Нищо чудно при спорно предложение на следващата сесия гласовете да не им стигнат.

Тогава ГЕРБ ще се окажат в странната ситуация да са на власт, а да са опозиция, а “Коалиция за Хасково” да е в опозиция, а в същото време да е на власт.

А обикновеният човек отива в графата “косвени жертви” на политическите войни.

Тодор Кръшков


13 Коментара

Хороскоп за 22.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини