От х:

Днес в x:

Недоволство сред работещите в димитровградската болница заради заплатите

    Да изрази своето недоволство от непълното изплащане на заплатите, днес пред МБАЛ "Св.Екатерина" в Димитровград се събра голяма част от персонала, работещ там. От 2015 година насам заетите в здравното заведение не получават пълните си месечни възнаграждания, а само процент от тях.

    Сумите варират, но за повечето работещи те са в размер на 250 до 300 лв. Медицински сестри, санитари и помощен персонал настояват да се вземат мерки веднага и проблемът да намери решение. "Не искаме старите задължения на болницата да се изплащат от нашите заплати, защото и ние сме на ръба на оцеляването", казаха недоволните.

    "Искаме да покажем, че в тази болница има реални проблеми - финансови, кадрови и от друго естество. С тези заплати няма как да покриваме своите разходи, да не говорим, че тук става дума за нарушение на трудовото законодателство", коментира Златка Генчева, която е главна мед. сестра на болницата и представител на структурата на КНСБ там.

    Работещите заявиха още, че се е налагало с лични средства да закупуват и консумативи за болницата като канцеларски и хигиенни материали, кофи, палки, дори и работно облекло. Последното, по думите им не е било осигурявано 3-4 години. Не са плащани и извънаредно заработените часовете от месеци насам.

    "Всеки месец има запори на заплати, знаем, че финансовото състояние на болницата е критично. А какво ще стане, когато от януари догодина се увеличи минималната работна заплата", заявиха още от персонала на болницата. Заетите там припомниха и за проблемите с кадрите и бяха категорични, че здравното заведение е на ръба на оцеляването си отново. 

    По инициатива на синдикалната структура на КНСБ е изпратено отворено писмо до Общинския съвет и кмета Иво Димов , до министъра на здраеопазването, до омбудстмана на България, до Главната инспекция по труда и до медиите. Под него подписите си са положили 105 работещи в димитровградската болница.

    Видео репортаж по темата - вижте тук!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      От
      От
      2 0
      20:34, 24 окт 2017
      Защо сред недоволните няма лекари! Пука им, че на сестрите и помощния персонал не им стигат парите.
    Последни новини