От х:

Днес в x:

Тракийци даряват манекени с носии на Неделното училище в Истанбул

    Манекени с автентични народни носии ще дарят тракийци на Неделното училище „Св. св. Кирил и Методий” в двора на Българската екзархия в Истанбул. Това е поредната пратка за сънародниците ни в турския мегаполис. Дарението се съхранява в Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково.

    Манекените са закупени със средства от дружеството, а носиите са ушити безвъзмездно от певицата в ансамбъл „Китна Тракия“ Стоянка Демирева“, която работи и като шивачка в местна фирма. 66-годишната потомка на бежанци от Одринска Тракия изработила носиите за около седмица в свободното си време. С ръкоделията малките манекени – момче и момиче са облечени от глава до пети.

    Освен манекените, за дарение са приготвени още тъкани черги, покривки и везана калъфка за възглавница, характерни за тракийския бит. Колетът ще бъде изпратен със специализиран транспорт в Неделното училище в Истанбул. „С тях ще се обособи битов кът в една от стаите в школото“, обясниха Кирил Сарджев – председател на Тракийското дружество в Хасково и Анета Георгиева – секретар на читалище „Тракия“.

    В средата на миналия месец от тракийската организация в Хасково изпратиха над 120 комплекта учебници за българите, които се обучават в Неделното училище. След получаване на пратката директорът на училището Невин Даудова изпрати благодарствено писмо на Тракийското дружество.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини