От х:

Днес в x:

ВиК: двама от пет крадат, пълнят микроязовир с питейна вода

    Двама от петима души крадат вода. Такава равносметка направиха от ВиК- Хасково, които започнаха акция по рязане на незаконни връзки в Симеоновград.

    Акцията в града започна в началото на тази седмица, след авария във водонапорния кран и множество сигнали от местни жители, които се жалвали, че нямат вода или налягането им е слабо. Въпреки отстраняване на аварията проблемът с липсата и недостига на вода останал. Така от водното дружество предприели проверки на случаен принцип. Само за няколко дни са инспектирани около 70 абонати, при които са установени 29 незаконни прикачвания. За част от тях – 19, са написани протоколи и са съставени актове за над 40 500 лева, каза Атанаска Господинова – инкасатор „Дългове и задължения“. Останалите 10 души все още не са се явили в симеоновградското ВиК. От водното дружество обаче от вчера стартираха акция по рязане на незаконни връзки и водоподаването вече е прекъснато към 5 от абонатите. Днес работници от ВиК отрязаха връзката към къща на ул. „Юрий Гагарин“ 19. По-късно специалистите от Хасково и Симеоновград посетиха и къща на ул. „Алеко Константинов“ 45, където също е била установена незаконна връзка. На собствениците е наложена санкция за 2742 лева заради незаконно прикачване. Според специалистите на ВиК стопаните са прекарали връзка към външна тоалетна, от която си поливали и градината. Въпреки че са платили санкцията в пълен размер още на следващия ден, служителите от ВиК констатираха, че водомерът им не е поставен на определено по закон място – от 2 до 5 м от водовръзката. Водомерът на 82-годишната Димка Атанасова не отговаряше на изискванията, тъй като беше на по-голямо разстояние. Според служителите от ВиК това създава предпоставки за следващи незаконни прикачвания и кражба на вода. Стопанката обаче обясни, че не желаят да преместят водомера си, тъй като ще им пречи в гаража. Възрастната жена заяви, че възнамеряват да си направят собствен кладенец и да се откажат от услугите на водното дружество.

    При някои от прекъсванията на незаконните връзки и проверки се наложило съдействието на полицията. В един от случаите на ул. „Хан Аспарух“ 64 се стигнало и до арест, тъй като стопаните отказали достъп на служителите от ВиК да прекъснат водоподаването, а по-късно не изпълнили и разпорежданията на униформените.

    На акцията по рязане на незаконни връзки присъства и началникът на ВиК в Симеоновград Радостина Иванова. Тя припомни, че през годините са откривани фрапантни случаи. През 2015 г. е установено, че незаконно се пълни микроязовир край село Навъсен. Там арендаторът направил незаконна връзка към тръба 2 цола и оставил селото без вода, за да си спаси рибата, тъй като нивото на водоема падало. Година по-рано пък е установен стопанин, който с питейна вода си пълнил кладенеца. От ВиК и сега имат такива подозрения, но все още не са установени, тъй като понякога незаконните връзки се откриват трудно.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Мо
      Монополист
      9 -12
      17:22, 14 юли 2017
      Двама от петима водокалци са урви.
      Като ви е драго да си играете на стражари и апаши ще оставяте депозит за щетите които нанасяте с постоянното си ровичкане в имотите на хората.
      И откога полицията платена от моя гръб е задължена да слугува на разни търговци ?
      • Ка
        как ли пък не
        7 -2
        22:15, 14 юли 2017
        Пълнили микроязовир в 2015 година .. изпуснали сте в заглавието годината Хасково нет. Тези не са кадърни, че да хванат такава кражба. Госпожата пенсионерка се снима тази година само от цигански махали и тръби как ги "хванала". Госпожо пенсионерке и с просто око само да минеш през циганската махала ще ти стане ясно кой е без водомер и кой не плаща. Денонощно им текат водите и по улицата само дето вие от веикато не го виждате. Жумите !!!! Напишете, кой бизнесмен сте хванали да краде или фирма ????!!! Само си отбивате номера, че заработвате а ние ви плащаме!!! Слабо ръководство ..слаби служители!!
    • 2
      Ас
      Асан
      15 -2
      18:42, 14 юли 2017
      Тази Атанаска да си гледа пенсията да не взема хляба на младите.Преди повече от две години се пенсионира взе си и 6 заплати на куп и айде пак на работа във ВиК,да си взема и пенсия и заплата.Но какво се чудите то техния отдел е пълен с пенсии .Да оправят първо република и другите вилни зони и тогава да ми ходят по градовете.
    • 3
      Ke
      Kenanskia maimun
      8 -2
      18:52, 14 юли 2017
      То и забраната за ползване на Водата от чешмата в Долно Ботево е фашистка :)))
      ... Водата извира изпод 200 метра природен зеолитов слой - филтър :)))
      ....
      обаче пишат че не била годна за пиеене за да могат мутрите да си продават тяхната
      супер вода Севтополис - демек старозагорска вода филтрирана през зеолитов филтър :))
    • 4
      12
      1234567
      12 0
      20:05, 14 юли 2017
      Mного е просто по райграсите в дворовете ще ги разберете и малките кубици на водомерите.Не е нормално райграс в двора и да имаш под 18 - 19 куб.вода,освен ако не играеш с инкасаторката.
    • 5
      Ма
      мастикаджия
      14 -1
      20:05, 14 юли 2017
      Между крадящите има ли нециганета?
    • 6
      Ан
      Анонимен
      12 0
      21:56, 14 юли 2017
      Бре, само толкоз ли? Според мен шест от пет имат незаконни връзки. Даже и в блоковете. Някой от ВиК знае ли, че в междуетажните стаички на панелките има водопровод? Да всеме да ги провери! Всичките заключени. На лен митекна в кухнята и мирише на.прах за пране, там, където комшията отгоре няма пералня. Ми то... Май не видях пералня у тях.
    Последни новини