От х:

Днес в x:

Единодушие между ГЕРБ и БСП за дерогация за тецовете

Смайващо единодушие между управляващи и опозиция относно позицията ни за искането на ЕС горивните инсталации на тецовете да излъчват по-малко вредни емисии.

Парламентът реши министърът на енергетика в срок до 31 октомври 2017 г. да внесе доклад за предприетите от правителството мерки за приетия в Брюксел на 28 април 2017 г. референтен документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации относно емисиите от промишлеността. 

"За“ решението гласуваха 96 народни представители, „против“ – 0, „въздържали се“ – 43, с което то бе прието. Решението бе прието по предложение на ГЕРБ след разискванията, предизвикани от БСП за енергийната сигурност на България. 

Проекторешението на ГЕРБ бе алтернативно на това на БСП, които предлагаха парламентът да възложи на министър-председателя Бойко Борисов в срок до 7 юли да представи в Народното събрание информация за предприетите мерки от правителството за гарантиране на енергийната сигурност на страната. 

Предложението на БСП бе отхвърлено от народните представители.

Министерство на енергетиката и правителството ще съдействат големите горивни инсталации да защитят възможността за дерогация, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на разискванията за енергийната сигурност. По думите й без тази дерогация българската енергийна система няма да може да се справи с предизвикателствата. Петкова посочи, че без финансова стабилност в сектор „Енергетика“ и устойчивост в неговото развитие трудно бихме могли да постигнем енергийна сигурност. 

Министър Петкова благодари на всички, че по важни теми са готови да пренебрегнат дребните си различия и това е показало държавническото отношение на всички към тази тема. 

Тя заяви, че изграждането на нова мощност в българската енергетика трябва да бъде взето след анализ.

Ваше задължение е да защитите на високо политическо ниво в Брюксел българското производство на електроенергия, обърна се към Петкова заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. 

Според него днешният дебат е изключително важен с оглед гарантирането на енергийната сигурност на страната. Тук трябва да има едно консенсусно мнение, защото вие вече сте запознати със случващото се в комплекса „Марица Изток“. Там трябва да имаме една единна позиция така, както направиха българските евродепутати и се обединиха. 

По думите на Стойнев в сектор „Енергетика“ се изискват дългосрочна политика и визия. Той обърна внимание, че вече има изпратени писма до политическите партии, да предоставят експерти, за да се обсъди енергийната стратегия на управляващите.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини