От х:

Днес в x:

34 ученици от „Хр. Смирненски“ със сертификати по проект „Моята националност е ЧОВЕК“

    Ден на Отворените врати на проект „Моята националност е ЧОВЕК“ се проведе в хасковското ОУ “Христо Смирненски“. На официална церемония директорът Венко Точевски връчи сертификати на 34 ученици, участвали в обучителните дейности по проекта. Школото спечели финансиране през 2015 година, като се класира на 4-то място в страната. Участват екипи от Италия, Гърция, Латвия и Румъния. Проектът е разработен от  Рада Матанова, която е и координатор.

    Първата работна среща се състоя през ноември 2015 година в Хасково. Положени бяха основите на разнообразно и ползотворно сътрудничество. Във всяко партньорско училище бе създаден клуб „Моята националност е човек“, в който участват учители и ученици.

    Дейностите по проекта обхващат различни образователни теми: общуване, религия, спорт, музика, литература, екология. От най-ранна възраст децата трябва да бъдат възпитавани в толерантност, особено днес, когато живеем в един материален и нехуманен свят. Вниманието на обществото трябва да бъде приоритетно насочено към ценностната система на подрастващите. Без значение къде живеем, какъв е нашият социален статус, раса, религия,всички ние сме човешки същества с равни права.

    Международният екип от учители и деца създаде съвместно „Харта за ПРАВАТА и ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на учениците“. Десетки забавни дейности се проведоха във всички партньорски училища в продължение на две години. Бяха изработени електронни книжки, видеофилми, фотоизложба “Smiles without borders”, интеркултурен календар и др. Във всяка държава бе издадена и разпространена международна книжка с детски разкази по истински истории “Share your GOOD story”/„Сподели твоята добра история“/.

    Втората работна среща се проведе в Торе дел Греко, Италия, в която участваха Виктория, Ачелия и Дуйгу от 6-ти клас. Шест деца участваха в обучителни дейности на тема „Безопасен интернет“ в Трикала, Гърция. Две деца бяха на международен обмен в Латвия, а в Румъния пътуваха трима ученици от 5-ти клас. Последната Транснационална среща по проекта се състоя отново в България, с партньорството на Adventure Team, Асеновград. Повече от 50 деца и учители от пет държави участваха в забавни състезателни игри Respect Cup, Eco Fashion Show, изработваха български сувенири, танцуваха и се забавляваха заедно. Кулминацията бе гостуването в Националното училище по Фолклор в Широка Лъка. Гостите се насладиха на магията на българските гласове, красивите български носии и танци.

    Проектът „Моята Националност е ЧОВЕК“ бе награден със статуетка и сертификат за качество от Центъра за Развитие на човешките ресурси и Министерство на Образованието.

    Ключова дейност 2 – „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики” – дейност„Стратегически партньорства“, сектор "Училищно образование", проекти само между училища - КА219

    Проект: “My Nationality is HUMAN”

    № 2015-BG01-KA219-014174_1

    Одобрено финансиране: 127 650 евро

    срок: три години 2015-2017

    Партньори по проекта: България, Гърция, Италия, Латвия, Румъния.

    ОУ “Христо Смирненски“, Хасково, България
     

    платена публикация

    Източник: Haskovo.NET
    Последни новини