От х:

Днес в x:

Екоинспектори в преследване на ловец на пойни птички

Ловец на пойни птички за малко не попадна под ударите на закона. Мъжът, за който е подаден сигнал, че е заложил капан за песнопойците в горичката край хасковския квартал „Орфей“, е успял да се измъкне под носа на екоинспекторите по биоразнообразието от РИОСВ, дошли на проверка на място. Нарушителят е избягал при появяването им и не е установена самоличността му. На посоченото в сигнала място е открит специално изработен кафез за улов на пойни диви птици. Вътре е открита птица от вида кадънка, наричана още щиглец или кардарина. Птичката е била в добро състояние и незабавно е пусната на свобода. Еколозите предполагат, че конкретната цел на улова е търговия. Небезизвестен факт е, че в южната ни съседка Турция пойните птички вървят много скъпо, на почти петорна цена от тази в нашенските зоомагазини. Причината е, че според традициите на съседите при годеж или обяснение в любов се подарява сладкогласна птица като свидетелство за намеренията.

Празният вече капан от улова е конфискуван и ще бъде унищожен след приключване на случая, обясняват от РИОСВ-Хасково.

Проверка на място след подобен сигнал е извършена и в началото на април в района на централен гробищен парк в Хасково, но тогава не е установено нарушение.

Случаите за поставяне на капан за пойни птици в различни гористи места край града предизвика широк дебат в социалните мрежи. Според подателя на сигнала нарушителят и в двата случая е един и същи човек, който се занимава с улов и търговия на пойни птици.

Всички диви пойни птици са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Улавянето, притежаването, продажбата и убиването им представлява административно нарушение, а глобата за такова  нарушения за физически лица е от 100 до 5 000 лв., а за юридически лица от 500 до 10 000 лева.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Бо
    Боляровец
    5 -2
    11:34, 18 май 2017
    А екоинспекторите кога ще премахнат ръждивите ламарини и трошки от незаконната площадка на Ерол?Писна ни да му гледаме боклуците по главния път!!!
  • 2
    Гр
    гражданин
    4 -3
    12:02, 18 май 2017
    а заводат на АСТИКА до кога ще вмирисва патя за ДИМИТРОВГРАД никои ли еко инспектор не минава от там да си помислят от каде идва тази гадна миризма .............
  • 3
    До
    До боляровец и гражданин
    2 -2
    13:23, 18 май 2017
    Ами подайте сигнал и съдействайте,само с мрънкане и драскате не става.
  • 4
    От
    От години ги лови
    1 -1
    17:24, 18 май 2017
    Това е един и същи чичко от рИмски произход. Целия кв."Орфей" го знае кой е! Разхожда си се с капан в ръка най-редовно! Ако искате мога да го снимам и да Ви го изпратя до редакцията!
Последни новини