От х:

Днес в x:

Как да гласуваме, за да е действителен вотът ни?

Гласуването е задължително, но санкции няма да има, те отпаднаха с решение на Конституционния съд да отмени текста в закона, според който, ако на два последователи избора от един и същи вид не упражним правото на глас, след това го губим.

Какво трябва да знаем, за да бъде отчетен като действителен гласът ни?

Както вече е известно, машинно гласуване няма да има на тези избори, така че продължаваме да избираме с интегрална бюлетина. В Методическите указания на Централната избирателна комисия за секционните комисии ясно е описано при какви условия тя а се обявява за недействителен глас. Забранено е да се показва бюлетината. Несгънатата бюлетина, в която може да се види за кого е гласувано, се обявява за недействителна. Същото важи и при снимането й. Не се отчита вотът и когато номерът на бюлетината не съответства на номера в кочана. Тези бюлетини не се пускат в урната, а се описват отделно, а съответните гласоподаватели нямат право да гласуват отново.

При грешка от СИК трябва да ни дадат нова бюлетина, но това може да стане само един път. След това губим право на глас.

За недействителна се обявява бюлетина, която е попълнена с химикал, пишещ с различен от синия цвят. Същото важи, когато е използван друг знак освен X или V. Превръщаме гласа си в недействителен, ако знакът е върху повече от едно квадратче. Това правило важи и в случаите, когато знакът е върху квадратчето “Не подкрепям никого”. При отметка само в това квадратче гласът се брои за действителен.

С преференциите също можем да сгафим и гласът ни да не се отчете. Това важи в случаите, когато предпочитанието за даден кандидатат е отбелязано с химикал, пишещ с различен от синия цвят. Тогава цялата бюлетина е недействителна.

Не се отчита направената преференция в случаите, когато са отметнати повече от едно кръгче. Тогава вотът е действителен, но се брои за първия кандидат в съответната листа.

С методическите указания на ЦИК за секционните комисии можете да се запознаете на сайта ЦИК, където са публикувани.

Отново се очаква, макар и в по-малки мащаби, да се прояви т.нар ефект “15/15” т.е. когато след зачертаване на номера на предпочитаната от нас политическа сила (в лявата колона с квадратчета), бъде зачертан и абсолютно същият номер в дясната колона, където в кръгчета са номерата с преференциите на кандидатите във всяка една от листите. Разбира се, ако всичко е наред, ако изборът съвсем умишлено е такъв. Така че не бързайте, когато гласувате. Попълнете внимателно с Х или V, там където сте решили, погледнете пак, помислете и едва тогава излезте от тъмната стаичка.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини