От х:

Днес в x:

Две трети от хасковлии в нета всеки ден, жените по-активни

Почти 70% от хората в област Хасково имат достъп до интернет в домовете си, сочат резултатите за 2016 г. от проведеното изследване за използване на информационно-комуникационни технологии на Национални статистически институт. Данните показват, че се наблюдава растеж от 12.7 процентни пункта спрямо предходната година. Средната стойност за страната по този показател е 63.5%. По дял на домакинствата с достъп до интернет областта е на 7-мо място в страната.

През изминалата година 58.9% от населението в Хасковска област на възраст 16-74 г. се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично. В регулярното използване на интернет от лицата в сравнение с предходната година е регистриран ръст от 9.6 проценти пункта.

Жените в областта са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с мъжете - съответно 61.3 и 56.5%. Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като 79.5% от лицата с висше образование, 60.8% от тези със средно образование и 42.8% от лицата с основно или по-ниско образование използват редовно глобалната мрежа.

Използване на глобалната мрежа за взаимодействие с публичната администрация и местното самоуправление се наблюдава при 17.8% от лицата от областта.

Изследването за използване на информационно-комуникационни технологии в домакинствата и от лицата е част от Европейската статистическа програма и се провежда ежегодно в България от 2004 г. съгласно регламент на Европейската комисия. Основната му цел е получаването на надеждни сравними данни, които да отразяват разпространението и използването на ИКТ на национално и европейско ниво.

През 2016 г. в страната са анкетирани 4 173 обикновени домакинства и 9 444 лица на възраст от 16 до 74 г., избрани на случаен принцип.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини