От х:

Днес в x:

Бюджетът на Димитровград за 2017 г - баланс между потребности и възможности

    За шеста поредна година Община Димитровград запазва финансовата тежест и данък МПС, данък недвижими имоти и такса битови отпадъци остават непроменени и през 2017 г.  Това заяви кметът Иво Димов по време на обсъждането на бюджета на община Димитровград за 2017 година в зала "Гросето" снощи. 32 975 170 лв. е финансовата му рамка, като приходите за делегираните от държавата дейности са в размер на 14 113 346 лв. а очакваните постъпления от местни дейности са в размер на18 861 824 лв.  

    "Основното за бюджета на общината за 2017 г. е финансовата дисциплина, това е моето виждане и това изповядвам вече шест години. При формирането на финансовата рамка търсихме баланс между потребности и възможности", каза кметът. Поясни, че основните дейности, при които се запазва стабилността са образованието, здравеопазването и социалните дейности, както и редовно изплащане на възнагражденията на работещите в тези сфери. 12 770 111 лв. са заложени в перо "Образование", за благоустройство и комунално стопанство в бюджета са предвидени 7 401 736 лв. За култура и религиозни дейности средствата са в размер на 2 909 923 лв. 

    Според Димов, предизвикателството тази година е въвеждането на делегираните бюджети в детските градини в общината. Директорите трябва да проявят мениджърски дух, но основните дейности ще са под контрола на общината, каза кметът. До март месец в администрацията ще работи звеното, свързано със счетоводството на детските градини, което ще помага при необходимост. След това всяко детско заведение ще назначи счетоводители, които ще отговарят за финансите.

    Най-трудно са били формирани капиталовите разходи на общината за тази година, като там са включени неотложни ремонтни дейности. Инвестиционната програма е в размер на 1 611 400 лв. Сред тях са частична подмяна на водопровода на бул."Раковски" в центъра на града, както и подмяна на водопровода на малка отсечка по бул."Хр. Ботев". Предстои ремонт на помпената станция на минералния извор в Меричлери. Строителни дейности ще започнат и в центъра на града, ще се прави ремонт и на спортните площадки на шест димитровградски училища, напомни градоначалникът. Заложени са и дейности по кварталите и селата в общината, нови паркове, както и монтаж на детски съоръжения в дворовете на градините.

    Разширение на синята зона и по-строги мерки при паркирането в централна градска част предвиждат от общината тази година. Колите в община Димитровград прогресивно растат, опитваме се да решим проблема чрез изграждането на нови паркоместа. През миналата година били оформени 600 -700 места за паркиране, обобщи кметът.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини