От х:

Днес в x:

Димитър Томов е десетият носител на наградата "Георги Караславов"

Изображение 1 от 4

    Димитър Томов е десетият носител на националната литературна награда за проза на името на Георги Караславов.
    Димитър Георгиев Томов е роден на 29 октомври 1957 г. в град Павликени.Завършва българска филология и право СУ “Св. Климент Охридски”. Членува в Съюза на българските писатели. Автор е на редица статии и разкази във вестници и списания. Познат е като създател и организатор на телевизионното предаване “Знаете ли български?”.

    Димитър Томов получава наградата „Георги Караславов“ за цялостното си творчество. Той пише за българските традиции, ценности и етническите отношения в малкия град.

    Церемонията по връчването на наградата започна с полагане на цветя пред паметника на Георги Караславов и отслужен водосвет в къщата на писателя в кв. Дебър.

    Сред гостите на тазгодишното тържество бяха председателят на 39-тото Народно събрание проф. Огнян Герджиков, . Носителят на наградата за поезия, на името на Слав Караславов – Димитър Христов, предишният носител на наградата за проза Иван Енчев, кмета Ангел Папазов. Георги Караславов-внук, Жоржета Пехливанова и други родственици от рода Караславови, общественици и граждани.

    На тържеството по връчване на наградата гимназисти от ПГСС „Васил Левски“ и СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ четоха откъси от произведения на Караславов и Димитър Томов.

    Димитър Христов сподели, че изборът на Димитър Томов е бил труден, защото в България има много талантливи хора, но той е този, който продължава линията в българската проза, разкриваща , връзката на човека със земята, с родовите корени; неговите герои са здраво свързани както с миналото, така и с настоящето, предадено по изключително съвременен начин от Димитър Томов в неговите книги и неговите произведения. . Освен писател, Томов е и обществена личност със сериозно присъствие в българската литература и култура.

    А награденият автор определи присъденото отличие като „задължаващо“ към традицията на късия разказ и майсторското описание на традициите. Той и семейството му дариха на читалищната библиотека книги на стойност 1500 лв.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини