От х:

Днес в x:

Съдът решава за екстрадирането на Мурад Хамид

Софийски градски съд (СГС) ще разгледа Европейската заповед за арест на Мурад Хамид, който е заподозрян за съучастие в атаката в редакцията на френския сатиричен вестник "Шарли ебдо". Съдебното заседание за разглеждане на заповедта е насрочена за днес от 14.30 часа. 

Хамид е влязъл в България от Сърбия, като е пътувал сам и е използвал френски паспорт. При влизането му в страната станало ясно, че мъжът е обявен за издирване от сестра си в Шенгенската информационна система (ШИС). Тази информация налагала той да бъде наблюдаван и френските власти да бъдат уведомени, че се намира в България.

На 28 юли Хамид е преминал границата с Турция. Там е бил задържан заради забрана да влиза в страната в рамките на пет години. Турските власти го върнали у нас по информация, че Хамид е пътуващ боец на "Ислямска държава" и е особено опасен. Хамид е трябвало да бъде предаден на Сърбия, но на 29 юли е постъпила Европейската заповед за арест от Франция и той е бил задържан у нас.

Към момента Хамид е настанен в следствения арест на бул. „Г. М. Димитров“, след като първоначално е бил настанен в бежански лагер.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини