От х:

Днес в x:

Западни лидери изразиха опасения за предстояща разправа с опонентите на властта в Турция

Досега 6 хил. души са задържани във връзка с неуспелия опит за военен преврат в Турция и се очаква броят на арестите да се увеличава. Това съобщи турската телевизия НТВ като цитира правосъдния министър Бекир Боздаг.

Междувременно "Ройтерс" съобщи, че правителственият контрол е върнат в почти цялата страна. В Истанбул все още има малки групи от участници в преврата, но те не представляват риск, каза източник от властите пред агенцията. По думите му има и няколко важни военни служители, които не са задържани.

След като вчера западните лидери се изказаха в защита на демократично избраното управление на Турция, днес представители на властта призоваха да се спазва върховенството на закона и изразиха опасения за предстояща разправа с опонентите на властта.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц определи опита за преврат като шокиращ и отбеляза, че насилието никога не води към мирен политически преход. "Все пак турското правителство не бива да използва тази възможност, за да нарушава демократичното управление, да ограничава свободата на изразяване и основните права", заяви Шулц в декларация, цитирана от БТА.

"Едноличното управление и произволните решения не са приемливи в страна, която не само че е стратегически съюзник, но и кандидат за прием в ЕС", се казва в съобщението.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че очаква, че ще има период на репресии в Турция. "Сега трябва да видим каква е ситуацията в Турция. Ако нейният президент напълно си е възвърнал контрола, което мисля, че е така, би трябвало да имаме период на относително спокойствие, но вероятно ще има репресии", каза френският държавен глава.

"Мога да си представя, че определен брой военни ще трябва да отговарят за това, което са направили или не са направили", добави той.

Австрийският външен министър Себастиан Курц призова властите в Турция да не използват опита за преврат като разрешение за действия в противоречие с правовата държава или за произвол. "Човешкият живот трябва да се защитава, правовата държава и демокрацията трябва да се уважават", заяви Курц.

Канадският външен министър Стефан Дион коментира, че е важно да се избягнат каквито и да било колективни наказания срещу извършителите на опита за преврат. "Трябва да се прави разграничение, да се гарантира, че изправените пред правосъдието имат шанс да докажат, че са невинни или да защитят своята гледна точка съгласно основните правни норми, които се стремим да спазваме,", заяви той в радио интервю.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини