От х:

Днес в x:

11 °C

Орешарски: Брекзит ще ни лиши от пари, а ние сме в дългова спирала

Няма нито една положителна новина от брекзита. Той ще доведе до негативни ефекти както за Европейския съюз и за самите британски граждани, така и за нас.

Това каза бившият премиер Пламен Орешарски по bTV. Той посочи, че хората на Острова, в това число и българите, вече усещат ефекта от референдума – заради срива лирата те вече получават реално по-малки заплати.  

По всичко изглежда, че ЕС ще има проблем с бюджетирането, тъй като Великобритания е четвъртият по големина донор. Страхувам се, че ще трябва да се въвеждат рестрикции в бюджета на ЕС, другата алтернатива – останалите членки да довнасят пари, ми се струва по-нереалистична и би довела до нова вълна на евроскептицизъм, посочи Орешарски. 

Най-реалистичният вариант е да получим по-малко пари. Другият вариант е да плащаме повече, но и двете възможности не са добри. В последните години българската икономика се утвърди като силно зависима от еврофондовете, така че всяко намаление ще ѝ се отрази неблагоприятно, посочи той. 

Ние сме в началото на дългова спирала. Нашият дълг е нисък в сравнение другите страни от ЕС, но за кратко време нарасна от 14% от БВП до 29 на сто, припомни Орешарски. 

На въпрос дали брекзит ще се отрази на банките, той отговори, че не бива да виждаме пряка заплаха за нашите банки, но ще има разместване на пластовете и Лондон ще загуби мястото си на финансов център. По думите му би следвало България да направи необходимите мерки, за да защити интересите си, а те са свързани с хората, които работят във Великобритания, студентите, инвестициите.

Не очаквам да се върнат всички българи, особено тези с по-висока квалификация. Много може би ще потърсят работа в други европейски страни, добави той.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини