От х:

Днес в x:

Горски пожари в Кипър взеха жертви

Четвърти ден Кипър се намира в огнен ад, който вече взе и жертви – двама пожарникари починаха след тежки наранявания в хода на спасителните операции. 

Пожарът в централния планински район на острова, който е най-големият в страната от 2007 г. насам, все още е извън контрол. Днес към международната помощ за Кипър за борба със стихията се присъединяват Франция и Италия, които изпращат 4 самолета, предаде БНР.

Първите жертви са двама пожарникари от Департамента по горите, на 49 и 44 години. Те починаха след тежки наранявания, получени, когато цистерната с вода, с която бяха, се преобърна в планинския район по време на гасенето на огъня. Още трима огнеборци от същата кола са в болницата в Никозия със сериозни рани, но без опасност за живота.

Президентът Никос Анастасиадис в специални изявления изказа съболезнования към близките на загиналите пожарникари, подчертавайки техните героични усилия да защитят страната от огнения ад. Президентът увери, че правителството ще застане зад техните семейства.

Огънят, който бушува от неделя по обед в планинския район в централната част на Кипър, на 50 километра от столицата Никозия, продължава да е извън контрол, съобщи полицията тази сутрин. 

Втора поредна нощ наземни противопожарни сили се бориха на три фронта да ограничат разпространението на пламъците в горските масиви и към съседни села. С първата светлина на деня усилията са подновени с хеликоптерите от Кипър, британските военновъздушни бази, Гърция и Израел. Работата им обаче се затруднява от гъстия дим, покриващ целия район.  

Днес към тях ще се присъединят 4 противопожарни самолета от Франция и Италия, които се очаква да се включат в битката следобед. Новата международна помощ е в отговор на направеното искане от Кипър към Европейския механизъм за гражданска защита.

Много неправителствени организации от двете кипърски общности и граждани настояват президентът Никос Анастасиадис да приеме предложената още в неделя помощ от лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ. Анастасиадис благодари на Акънджъ, но отказа, като заяви, че за момента наличните сили за сухоземните спасителни операции са достатъчни.   

Пожарът, който бушува вече трети ден, е най-големият пожар в Кипър от юни 2007 г. насам. Той вече унищожи 15 квадратни километра гори, дива растителност и овощни градини, което се оценява като екологична катастрофа.


 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини