От х:

Днес в x:

Две училища в Хасково ще са като на картинка след ремонти

    "Нашите деца заслужават да имат хубави училища, сградите да са приветливи, уютни, да създават настроение, да имат място да спортуват. Докато траят ремонтите ще има малки неудобства както за самите деца, така и за родителите им. но ще трябва да се изтърпи този период, защото резултатите накрая ще са наистина добри“ Така коментира във неформален разговор кметът на Хасково Добри Беливанов темата със стартиращите ремонти в Основните училища „Ив. Рилски“ и „Шандор Петьофи“, които започват съвсем скоро.

     „ Ей такива трябва да станат всички сгради на училищата в Хасково, защото децата ни го заслужават!“, посочи кметът като пример фасадата на Математическата гимназия, където днес беше, за да засади дръвче.

    А ремонтите на трите  хасковски училища ще променят облика им наистина изцяло. Навсякъде ще има пълна подмяна на дограмите и ремонти на покривите, подмяна на настилки и облицовки. Изцяло ще бъде подменена ел.инсталации. Санитарните и битовите помещения ще се ремонтират напълно.

    Обновяването на двете школа -Рилски и Петьофи  се финансира по ОП „Регионално Развитие”. Има проект и за ОУ" Хр. Смирненски“, но тъй като той е за около 18 милиона лева, ОП не го допуска за финансиране. Затова от общината търсят друг вариянт за набавяне на сумата.

    След ремонтните дейности в ОУ“ Иван Рилски“ ще има асансьор. Съоръжението ще бъде монтирано на главния вход. Проектът предвижда и едноетажна сграда за спорт.

    Котелното помещение ще бъде изместено и ще се преоборудва напълно, като отоплението ще е вече основно на газ.

    Архитектурното решение на фасадите е в няколко основни цвята мазилка, декоративни рамки. След реновирането школските прозорци ще са със слънцезащитни жалузи.

    Дворът също ще бъде обновен изцяло, а освен него ще бъдат подменени всички тротоарни плочки, бордюри и рампи. Във вътрешната част на двора се ремонтират спортните игрища.

    Проектът за ОУ „ Ш. Петьофи“ предвижда и реставрация на оградата на училищния комплекс.

    Тук също се предвижда изграждане на асансьор. Той ще е в „БЛОК А”, който свързва всички етажни нива, включително сутерена.

    Дворното пространство се благоустроява и ремонтира основно. Предвижда се подмяна на всички тротоарни плочки, бордюри, изграждане на нови алеи и подпорни стени.

    В южната част на двора се ремонтират спортните игрища.

    Училище „ Христо Смирненски“ пък след пълната промяна ще се превърне в Училищен комплекс. Той ще включва триетажната училищна сграда, спортния салон, едноетажна сграда за танци и две нови топли връзки: между училищната сграда и сградата за спорт и между сградата за спорт и сградата за танци.

    В училищния двор след благоустрояването зелени площи, спортни игрища-две за футбол, едно за хандбал и две комбинирани за волейбол и баскетбол, ще има и детска площадка. Предвиждат се нови огради около игрищата. Спортната зона ще е осветена от нови стълбове и ще е оборудвана с фитнес уреди за открито. Около игрищата е проектирана писта с 4 ленти. 

    Кога ще може обаче да се реализира проекта за него за сега остава в бъдещето, тъй като финансирането още не е осигурено.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини