От х:

Днес в x:

Ципрас направи обръщение към нацията

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е готов да приеме условията на кредиторите, съобщи „Ройтерс”.

В писмо до тях той се съгласява с редица от исканията им, но призова някои от условията им да бъдат променени.

Ципрас обяви, че се запазва насроченият за 5 юли референдум. Той призова сънародниците си да гласуват срещу предложения план на международните кредитори.

В обръщение пред нацията премиерът на южната ни съседка призова гърците да бъдат „спокойни” и заяви, че заплатите и пенсиите „няма да бъдат загубени”, съобщи Би Би Си.

Министър-председателят на Гърция отрече твърденията, че тласка страната си извън еврозоната, наричайки ги „лъжи”.

Ципрас заяви, че Европа трябва да спре да се държи по „недемократичен начин” и увери сънародниците си, че техните банкови депозити са в безопасност. 

Най-новото предложение на Ципрас е обвързано с искане за нова двугодишна спасителен план в размер на 29.1 милиарда евро. 

„Референдумът в неделя не е свързан с оставането на Гърция в еврозоната. Това е даденост и никой не може да оспори това”, каза Ципрас.

Ципрас обвини Европа за „срамните сцени” в страната му през последните дни: „Никога не съм очаквал, че демократична Европа няма да ни остави време за провеждане на референдум. Трябваше да станем свидетели на срамни сцени, защото те затвориха банките именно защото ние искахме да дадем на хората право на глас”.

„Каквито и да са обстоятелствата, гръцкото правителство остава на масата за преговори и това ще е така до края. Така ще бъде и в понеделник след референдума”, заяви още премиерът.

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис пък заяви, че плакатът с призив „Не”, спуснат на фасадата на министерството, не изразява неговата позиция. Той се дистанцира от нея, заявявайки, че делото е на профсъюзите. 

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини