От х:

Днес в x:

Ципрас свиква референдум, ако исканията на кредиторите са неприемливи

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че е уверен, че ще бъде постиганато споразумение с международните кредитори в рамките на следващите две седмици, след като той реорганизира своя преговорен екип и изтика на заден план своя финансов министър Янис Варуфакис, който разгневи партньорите на Гърция от еврозоната, отбелязва „Ройтерс".

Ципрас също така обаче подчертал, че ще трябва да прибегне до референдум, ако исканията на кредиторите са неприемливи за неговото ляво правителство, избрано да изостави политиката на строги икономии.

Няколко седмици делят Атина от изпадане на „червено", като разговорите с ЕС и МВФ за повече помощ са в задънена улица заради техните искания към Гърция да предприеме мерки за реформи, включително орязване на пенсиите и либерализация на пазара на труда.

В своето първо голямо телевизионно интервю след като беше избран през януари, Ципрас изтъкна, че очаква постигане на споразумение с кредиторите до 9 май, три дни преди плащането на дълг към МВФ в размер на около 750 млн. евро да стане изискуемо. Той изключи изпадането в неплатежоспособност, но подчерта, че приоритетът е да се изплатят заплатите и пенсиите.

Около половината от инвеститорите очакват Гърция да напусне еврозоната в рамките на следващите 12 месеца, показва проучване на германската изследователска група Sentix, подчертавайки скептицизма на пазарите относно обещанията на политиците.

Европейската комисия обяви, че преговорите по споразумението са постигнали напредък, но не са дали повече подробности за съдържанието на разговорите.

Притиснат от възможността да не се постигне споразумение, Ципрас изключи провеждането на предсрочни избори. Ала той заяви, че правителството няма право да приема искания „извън нашия мандат" и споразумение, което изисква такива условия, ще трябва да бъде подложено на референдум, за да отсъдят гръцките граждани.

„Но аз съм сигурен, че няма да стигнем до там. Въпреки трудностите, възможностите да спечелим в преговорите са големи. Ние не трябва да се поддаваме на панически ходове. Който се изплаши в тази игра, губи", посочил гръцкият премиер.

Ципрас заяви, че Гърция е на финалната права на преговорите въпреки трудностите относно ключови въпроси като реформата в сферата на пазара на труда, орязването на пенсии и предложено увеличение на ДДС за туристическите острови.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини