От х:

Днес в x:

Хасковско на ръба по младежка безработица

18 % от всички безработни у нас са младежи до 29 години. В статистиката Хасковски регион е почти до средната за страната безработица с 16.6 % младежи от общо регистрираните в бюрата по труда.

За първото тримесечие на 2015 г. средномесечният брой на регистрираните младежи в Бюрата по труда в област Хасково е 2037, 874 от тях са под 25 годишна възраст.

Данните бяха изнесени по време на днешното заседание на Комисията по заетостта, на която беше представен Областния план за превенция и ограничаване на младежката безработица за периода 2016-2018 г.

По време на срещата стана ясно, че има и положителна тенденция на пазара на труда на младите в региона.

През първото тримесечие на тази година на работа са постъпили 319 младежи, като по програми за заетост са били наети 58 души, работа са започнали по мерки за заетост шестима, а по схеми на ОП „Развитие на човешките ресурси“ - 14. За първи път на работа са постъпили 212 млади хора. Тези данни отчете председателят на Комисията и ресорен зам.-областен управител Милена Рангелова.

Доц. д-р Иван Стойчев, директор на Института по следдипломна квалификация при УНСС, представи Областния план за превенция и ограничаване на младежката безработица. Той е част от изпълнението на проект на УНСС. Регионът на Хасково е един от петте пилотни по проекта.

Активна подкрепа за развиването на всички форми на ученето през целия живот, ефективно взаимодействие с местните работодатели, са част от акцентите за борба с безработицата сред младите, според доц. Стайчев.

Към плана обаче бяха отправени и критики като тази, че той не отчита в достатъчна степен спецификата на нашата област.

Заради това до 20 май представителите на различните институции и организации имат срок да изпратят предложения, които да влязат в плана.

Той ще бъде официализиран на заседание на Областния съвет за развитие през юни.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини