От х:

Днес в x:

България стана рай на ментетата, унищожават хиляди на ден на Капитан Андреево

Тонове фалшива стока бе унищожена в митница Свиленград

България е една от най-големите порти за вход в Европа на фалшиви стоки, имитиращи световно известни марки, алармираха от Агенция Митници на нарочна демонстрация на унищожаване на ментета, хванати на митница Свиленград. В страната ежедневно влизат фалшификати на дамска козметика, дрехи и играчки, които могат да са опасни за потребителя и нанасят щети за милиарди евро на икономиките от Евросъюза. На нашенци обаче не им пука за Европа, не вярват в опасността и ги ползват с удоволствие заради евтинията им. Което освобождава пазарна ниша за фалшификаторите. Според агенция Митници става дума за организираната престъпност, която поставят под риск 26 % от всички работни места в Съюза, ангажирани в производство на маркови стоки. Затова Европа е безкрайно сурова към това явление. За разлика от България, в която към момента няма нито един осъден ефективно за производство/внос/разпространение на фалшификати, оплакаха се адвокатите Момчил Младенов и Андрея Андреев. Те представляват правопритежателите /най-често „Найк” и „Адидас”/ засегнати от имитиращия бранш. Юристите настояват /и задължават/ митницата да унищожава всяка спипана такава стока, колкото и читаво да изглежда. По тази повеля в събота под ножа и чуковете отидоха 1500 парфюми с лого на световно известни марки, 1000 блузи, пуловери и спортни екипи, няколкостотин китни дамски чанти и ефектни колани, 300 маратонки и спортни обувки, произведени без разрешение на правопритежателя. Стоката е хваната за има няма две седмици и то само в ръчния багаж на пътуващи в леки коли и редовни автобусни линии. Количеството е скромно на фона на намереното в румънка през септември - 1227 парфюми ментета и нейна съгражданка месец по-рано, завръщаща се от Турция с 671 чифта фалшиви спортни обувки. Иначе в тировете се ловят по десетки хиляди бройки, и то в единични пратки. Рекордьорът е български камион, хванат на ГКПП Капитан Андреево през май, в който били открити 15 260 детски текстилни изделия, нарушаващи правата на световно известната марка Дисни. Бизнесът с фалшиви стоки в световен мащаб е за 250 млрд долара годишно и е стреснал дори невъзмутимите янки, които са превърнали борбата с него в своя национална стратегия.
Ментетата са белия кахър на свиленградската митница, макар да отнемат огромна част от ограничения им заради ремонта на ГКПП Капитан Андреево ресурс. По-опасното е непресекващият канал за дрога.

Средно по 15 опита за вкарване на наркотици в България на ден разкриват митничарите на „Капитан Андреево”. Хероинът заедно с амфетамините е най-често залавяната дрога на границата с Турция. Количествата варират от няколко килограма до 106 кг, хванати на 20-ти юли т.г. в тир от Турция за България. „Даже не броим прекурсорите/суровина за дрога/, които залавяме ежедневно, понякога със стотици килограми”, каза началникът на свиленградската митница Тодор Караиванов.
Пак на ден се спипват между 15 и 20 нелегални имигранти, главно сирийци, които се крият тайници или между палетите със стока в тировете. Понякога шофьорът на возилото даже и не разбира за гратисчиите. „На паркингите около Одрин или бензиностанциите пред Капъ куле има много нелегални, предимно сирийци. Те направо режат брезента и влизат в тировете”, обясни схемата Караиванов. Сирийците обаче рискуват да бъдат „опечени” от мощното радиоактивно лъчение на огромния рентген за камиони на изхода на пункта. Ако тирът не е минал през газ анализаторите на гранична полиция, които отчитат завишен въглероден двуокис, возилото с чиста съвест се насочва за цялостно сканиране за контрабанда и наркотици. Откривали сме нелегални и така, макар че при подозрение за хора спестяваме рентгена и почваме ръчна проверка, обясниха редовите митничари.

Борбата с контрабандата на ръчния багаж пък се е улеснила значително с въвеждането на мобилен рентген, немско производство. Той „разпознава” органичните от неорганичните вещества и разчита светкавично вида на контрабандата. Най-ефективен обаче е човешкият инструмент. Митничарите от опит знаят къде може и къде не може да има тайник с нещо забранено. Те обаче на свой ред са проверявани: „В 20-те кабинки на пункта има видеокамери, както и в помещенията за митничари, също и външни камери за целия пункт. Не искаме да става това което се случи на Лесово, а през 2012-та година на самия „Капитан Андреево” каза Караиванов, визирайки спипаните с рушвети митничарски смени.

Сред нелегалната контрабанда зачестяват случаите на оръжие-само преди няколко дни били спипани 5 бойни пистолети, а преди две седмици 288 пълнителя за автомат Калашников 5.45 калибър. В графата куриози пък попадна очукан микробус френска регистрация с половин дузина хипита от Франция, Испания и Португалия. Оказа се, че младежите и девойките искали да вкарат в страната 6 кучета, взети от Турция уж за техни приятели из Европа. Шофьорът на име Ауту Отьой от Нант не смяташе, че върши нещо лошо, след като показа паспортите на четириногите. Според българското/и европейско законодателство обаче всяко животно, влизащо в страната, трябва да има здравен сертификат, който никой от кучкарника не притежаваше. По съвет на ветеринарите от Българската агенция за безопасност на храните, Ауту обърна колата към Турция, за да се сдобие с документите. Иначе животните трябваше да бъдат конфискувани и закарани в приют на БАБХ.

Цялата тази нелегалност е спипана при слаб трафик и само 1/3 от капацитета на Граничен пункт Капитан Андреево, обясниха от Агенция Митници. След приключване на мащабния ремонт на КП-то например, вместо 4-те електронни везни на вход и изход, ще заработят цели 12, което ще услесни работата и засили пропускливостта. И сега ГКПП Капитан Андреево е най-голямата сухопътна врата в Европа с годишен трафик от 800 хиляди леки и 400 хиляди товарни автомобили. В нормален ден оттук минават 700 МПС-та за 24 часа.

Г.Христов

Читави пуловери бяха разпорвани надлъж
Зян ставаха парфюми и дамски чанти
...и парфюми трошени с чукове
Рентгенът за дрога и нелегални
Тодор Караиванов/ в средата/ обяснява как всичко на ГКПП Капитан Андреево е под видеонаблюдение
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (27)

  • 1
    Ha
    haha_1417351472
    49 0
    14:42, 30 ное 2014
    кой каквото си избрал - избрал! Другото за пред медиите - на лентички!
  • 2
    Ас
    асд
    78 -4
    14:45, 30 ное 2014
    Тия ментаци що не ги раздават на социално слабите и на децата по домовете?
    • To
      tochno
      49 -3
      15:24, 30 ное 2014
      Точно това и аз щях да пиша, вместо да ги унищожават да ги раздадат на бедните хора, все пак това е човешки труд....
    • Ad
      adidas
      30 -1
      17:48, 30 ное 2014
      Толкова деца има и голи и боси. Тези корумпирани митничари ще онищожават дрехи и обувки. Скапана държава. Нито им дават средства на социално слабите нито им помагат с дрехи и обувки
    • От
      От Акбунар
      12 -17
      20:17, 30 ное 2014
      Tия ментаци са за унищожение в огъня.Не използвай... Виж коментара
  • 3
    Li
    lilaa
    34 -3
    15:09, 30 ное 2014
    Това е... ! Българина си е бъгарин.Толкова хора има който са социялно слаби, толкова домове за изоставени деца . Защо не се пренасочат към тях, а трябва да се унищожават .
    • За
      защо
      4 -2
      11:28, 1 дек 2014
      защото в цял свят ментетата се унищожават!
  • 4
    Ев
    Евертъна_1417351677
    3 0
    15:22, 30 ное 2014
    Илко ГЪЛЪБА, може да ви го начука в ПЪРДЯЛНИКА!
    Наздраве, аз съм зад него, както и зад тренера в Хасково, който ми е комшия, БОРЕЦА, бати Петьо!
    Наздраве, палета!
  • 5
    Ев
    Евертъна_1417351677
    0 0
    15:59, 30 ное 2014
    Защо, ве палета, никой в хасково, няма да ме пречука!
    Искам ви срешу мен!
    Чиърс
  • 6
    25
    2552
    16 -5
    16:24, 30 ное 2014
    Za tova tirovete 4akat po 36 4asa za da se zanimavat i izbirane na stoki.za jenite si dnes pak zaspaha.mai ima stoka za v ki6ti edna 4ast se uni6tojava a druga se krade.tezi hora deto 4akat tri dena imat nujda ot po4ivka.i iskat da se priberat za uikenda .a mitni4ara se zanimava s gluposti,za6to ne doidat da gi vidat dnes s kakvo se zanimavat. Spirat prez dena tirovete za prez no6ta da ima ru6veti v timnoto nema koi da proverava .ribata miri6e ot glavata.vsi4ki mitni4ari trabva da se smenat.i da gi pusnat da pasat kozi.ama za golemesa nema da ima pari mafia gadna.za trepane ste vsi4ki ot gore na dolu ne6tasnitsi dolni mitni4ariiiiiii
    • От
      От Акбунар
      7 -5
      20:32, 30 ное 2014
      Не говори против Българската държава Бе-изменник такъв!
  • 7
    Da
    dasdas
    18 -1
    16:46, 30 ное 2014
    ne gi razdavat na socialnite slabi zashtoto imenno tezi koito unishtojavat, unistojavat samo pokazno 5-6 dreshki a ostanalite gi prodavat na cherniq pazar, kradeca krade ot kradeca
    • Es
      esi
      5 0
      08:20, 1 дек 2014
      tocno taka pravqt
  • 8
    От
    От Акбунар
    8 -8
    17:42, 30 ное 2014
    Заварете им бариерите да не могат да влизат тези мърши само така ще се предпазите от ментаци и измет.
    • Ad
      adidas
      1 -3
      17:51, 30 ное 2014
      Ало албума не се превъзхожда много
    • От
      От Акбунар
      3 -4
      19:58, 30 ное 2014
      I az podkrepqm tazi ideq da se zavarqt barierite, togava nqmq da ima kontrabanda.
    • От
      От Акбунар
      3 -4
      20:01, 30 ное 2014
      Bravo!Tochno taka.
  • 9
    За
    Защита
    8 0
    18:30, 30 ное 2014
    Защитават се чужди марки, а средствата, които са дадени за тях са български. Значи България два пъти е набутана, един път чрез търговците и втори път чрез държавните органи. Дали са ни казали едно "благодаря" собствениците на логота? Самите продукти вероятно са с доста високо качество, инак не биха излъгали никого.
  • 10
    Ня
    някой
    4 -2
    20:18, 30 ное 2014
    ментаците неса само дрехите .какво мислите за авто4астите ,от китай,пла6та6 .а не полу4ава6 ка4ественни 4асти,само ментаци ,нямали кои да ги спре ,ние потребителите само пла6таме ,,
  • 11
    Гр
    гражданин
    7 -4
    21:45, 30 ное 2014
    вместо да се унищожава има толкова домове с деца за болни хора да се дадат там обувки дрехи
    .....



  • 12
    Pf
    pfff
    5 -2
    00:53, 1 дек 2014
    Slaba dirjava zashto gi unishtojavat tolkova bedni hora ima v tazi dirjava te gi uni6tojavat i zashto zashtoto sa bili menteta i kvo ot tova daite na horata v tozi stud da gi oblecat
  • 13
    Az
    az_1417418660
    1 0
    09:22, 1 дек 2014
    6i reznat kolko da reznat za pred mediite i drugite 6i idat pri nqkoi mitni4arski 6ef i pak po pazara
  • 14
    14
    1456789
    3 -2
    11:24, 1 дек 2014
    Седнали да се занимават с ментетата.абе хора та с тези нашите доходи ,можем ли да си позволим оригинални стоки?та то всичко е менте!храната,дрехите,обувките,авточастите и какво ли още не!увеличете им доходите на хората.спрете наркотиците ,не се занимавайте с глупости.и вместо да ги унищожавате ,дайте ги на домове за сираци.та самите долче и габана ги осъдиха ,че произвеждат ментета.те и оригиналините фирми си произвеждат ментета.хората не са прости знаят,че за тези ниски цени не могат да си купят оригинална стока
  • 15
    Ha
    haskovo_1417430193
    1 -2
    12:34, 1 дек 2014
    Do akbunar abe bokluk vsicko idva ot turciya ako zatvoryat granicata gladni ste umrete daje na jenati praskite sa ot turciya sigorno i ti si nyakoi deto proizvejda nelegalno adidas pumicka yavno ne ti varvi rabotata kato nemojes da prodavas marki na selo da pases kravi biznesa nee za vseki s markite kato si maloumen koy znae kolko pite patuvas za istanbul tova ste vie ste se nasres v panicata koyato se xranis takiva kato teb bokluci e pilno pirvo promeni mislenetoi i mantalitetasi zatova nemoji da progresirate samo boyko ste vi oprabi eban i boy
    • 12
      1255678780--90
      0 0
      18:24, 3 дек 2014
      А ти точка и запетая учил ли си,че съществуват.....!?....Магарето ти е по-грамотно от теб.
  • 16
    Va
    vanco
    4 0
    12:41, 1 дек 2014
    Ako zatvorqt granicata mnogo hora ste umrat ot glad bulgari i turci.
  • 17
    99
    999999
    4 -2
    15:17, 1 дек 2014
    Да живеят ментетата!ако не са те цяло хасково и половин българия голи ще ходим!
Последни новини