От х:

Днес в x:

Мор за хора и птици свика спешна комисия при хасковския губернатор

Нюкасълски мор изби хиляди пернати в Хасковско и Кърджалийско миналата година. Птичия грип е по-опасен


Опасността от смъртоносен мор, заплашващ с масово унищожение домашни птици и опасен за хора, свика спешно заседание на епизоотична комисия към хасковската областна администрация. Поводът е възникнали огнища на изключително опасния птичи грип в Европа. Те вече доведоха до унищожението на стотици хиляди пернати в Холандия, Германия и Англия и има реална опасност да се разпространят извън техните граници. Отдалечеността на пандемичните зони не е никакво успокоение, понеже най-честия път за заразяване е чрез дивите и по-издръжливи птици, които предават болестта на по-кекавите домашни. Преди няколко години нов бум на птичия грип доведе до избиването на над 30 млн птици в Европа, което съотнесено към България означава тотална икономическа щета.
Единственият начин за борба с разпространението е карантина на засегнатите райони, и повсеместно унищожаване на заразените птици. В Епизоотичната комисия обмислят спешни мерки които в следващите дни ще бъдат изпратени за спазване на кметовете на общини. Обичайната превенция в този случай включва забрана за търговия и транспорт на живи животни, месо и птичи продукти. Вирусът се предава чрез храна, вода, инвентар и облекло, макар да няма данни той да оцелява в месото след щателна термична обработка и да представлява опасност за хората.


Преди 11 години, се установи че птичия грип се е трансформирал в зооноза – предава се от животните на хората, като към настоящият момент все още няма ефективна ваксина за предпазване на човека. При първата си проява като бич и за хората през 2003-та, вирусът Н5N1 е избил 400 души, като на места в ЮИ Азия смъртността е достигнала до 50 % от заразените. Характерното за вируса е че мутира. Тъкмо от СЗО и модерните медицини решиха, че са се справили с него, когато през 2013-та се пръкна нов щам - Н7 N9, който е предизвикал смъртта на 170 души в световен мащаб. Вирусът има 16 Н типа, всеки от който има още 9 N подтипа, която прави поне 144 комбинации. И поне 3 типа могат да преодолеят видовата бариера между птиците и хората.


Симптомите на болестта при човека не се различават от тези на нормалната инфлуенца. Противовирусните лекарства понякога са ефективни както при лечение, така и при предпазване от заболяването, но досега в историята на медицината нито един вирус не е бил реално излекуван.
Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Mo
    moti
    8 0
    00:17, 26 ное 2014
    Добре е да има повишено внимание да няма неочаквано страдание.

    Относно историята и вирусите - според данни от интернет страницата на световната здравна организация човечеството се се справило с 2 вируса ( един при хора и друг при животни)и те са официално обявени за унищожени (все пак можем да очакваме да има някакви образци в руски и американски лабораториите).
  • 2
    11
    11111
    6 0
    10:08, 26 ное 2014
    Едни ще изгорят други ще забогатеят /както винаги/
Последни новини