От х:

Днес в x:

Русия не пусна евродепутат, ЕС реагира остро

Ребека Хармс

ЕС осъди недопускането на евродепутата Ребека Хармс да премине руската граница и обяви, че Москва има непрозрачен "черен списък".
Вчера Хармс е спряна на московското летище "Шереметиево". Тя е зам.-председател на четвъртата по численост и влияние фракция в Европарламента - „Зелените/Европейски свободен алианс”.

Ребека Хармс първа съобщи за случилото се във Фейсбук:

„Независимо от това, че разполагам с дипломатически паспорт, на мен ми беше отказано влизане в Русия. Беше ми казано да взема следващия обратен полет, и че всеки опит да вляза в Русия ще се счита за криминално действие. Затова ще се върна в Брюксел”.

Хармс е пътувала към Москва за изслушванията по делото на украинския пилот Надя Савченко, която беше задържана през юли в Русия. Руските власти обявиха, че тя е била арестувана, след като нейният хеликоптер бил свален по време на сражение, и са й предявили обвинение в убийството на двамата руски журналисти, загинали при минометен обстрел в Луганск.

Европейският съюз осъжда липсата на прозрачност за съществуването и съдържанието на руски "черен списък", забраняващ влизането на европейски граждани на територията на Русия, заяви днес Мая Кочиянчич, говорител на Европейската служба за външно действие, съобщи БТА.

ЕС публикува лицата, обект на санкции, в Официалния вестник.

В съобщение до медиите се уточнява, че Хармс е била обявена за персона нон грата от руската страна, въпреки че е съгласувала предварително пътуването си с руските власти. Липсата на прозрачност за списъка (на нежелани пътници) е в разрез със споразуменията за облекчен визов режим между ЕС и Москва, добави Кочиянчич.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също осъди случилото се, определи го като тежък дипломатически инцидент и подчерта, че той ще има последици за отношенията между Европарламента и Русия, предаде БНР.

"Забранителният списък очевидно се отнася до повече политици – не само до мен. Може би той е замислен като част от руски санкции срещу европейски политици, в момента обаче нямаме никаква представа кой е включен в него, защото руското външно министерство ни отказва подобна информация", каза самата Ребека Хармс в Брюксел.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини