От х:

Днес в x:

Зов за помощ: Петима с изгаряния се нуждаят от кръв! Сред тях е и младежът от пожара в Мадан, който се бори за живота си!!

Зов за помощ: Търсят се кръводарители за петима пациенти с тежки изгариния

Пострадалите са четирима мъже и една жена, с изгаряния от 25 до 82%, настанени в Клиниката по изгаряния в УМБАЛ "Свети Георги”, от където се обръщат с апел за донори на кръв.

Кампания за кръводаряване в полза на петимата пациенти се инициира от Клиниката по изгаряния, пластична и възстановителна хирургия на УМБАЛ "Свети Георги” в Пловдив, съобщи началникът на клиничното звено д-р Господин Желев.

Пострадалите са с тежки изгаряния и различни съпътстващи травми и се нуждаят от преливане на кръв и кръвни продукти няколко пъти в денонощието.

Единият от тях е млад мъж от Мадан, който в нощта на 25 срещу 26 август е откаран по спешност в клиниката след като е пострадал при взрив на газова бутилка.

24-годишният Александър А. от село Митковска, община Мадан, е в много тежко състояние, с 65% обширни и дълбоки изгаряния по лицето и тялото. Има и белодробна травма вследствие на вдишани горещи газове. Рано сутринта на 26 август спешно му е направена операция и в момента е в медикаментозна кома и на апаратна вентилация. Лекарите уточниха, че предвид тежкото му състояние, лечението не може да се извърши без пациентът изкуствено да е поставен в състояние на кома. 

Доброволците могат да дарят кръв в Районния център по трансфузионна хематология (РЦТХ) на бул. "България“ № 234 Б и в разкрития подвижен екип на РЦТХ в Хирургичния блок на УМБАЛ "Свети Георги“ на Пещерско шосе №66, като съобщят, че дарената кръв е в полза пациенти от Клиниката по изгаряния на пловдивската университетска болница. Кръводаряването може да стане в часовете от 8:00 до 18:30 ч. в Центъра на бул. "България“ №234 Б и от 8:00 до 14:30 ч. при екипа на РЦТХ, който е на 1 ет. в Хирургичния блок.

За пациентите може да се дарява кръв и в Отделенията по трансфузионна хематология на многопрофилните болници в Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик, съобщават от Районния център по трансфузионна хематология.

През почивните дни – събота и неделя, желаещите да дарят кръв могат да направя това единствено в основната сграда на Районния център по трансфузионна хематология - Пловдив, който се намира на бул. "България“ №234 Б, във времето от 9:00 до 15:30 ч., съобщиха от РЦТХ.

Допълнителна информация за кръводаряване може да се получи от Районния център по трансфузионна хематология на следните телефони: 032 904 450, 032 904 451 и 032 60 26 93.

Семействата на пострадалите и екипът на клиниката изказват предварително благодарност и признателност на всички хора, които ще имат възможност да дарят кръв.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини