От х:

Днес в x:

Езиковата търси учител по Немски, шивачите - 41 „оператори”

На Езиковата не им липсват ученици, но ги хвана нуждата за учители

Хасковската Езикова закъса за учител по немски език, след като тяхна преподавателка решила да говори на немски с немците и заминала за Германия. Според обявата лансирана в хасковското Бюро по труда, новия човек трябва да бъде магистър по Немска филология и да има поне три години профилиращ стаж по специалността. Учителят е една от 10-те оферти за висшисти търсени от седмичния пазар на труда. Всички те са цифром и словом 4 /четири/ пъти по-малко само от местата за шивачки, наречени кой знае защо оператори на машини в текстилното производство. Доколкото вече никой не шие на ръка освен за домашна консумация, всички в текстила са някакви оператори.

Нуждата е най-вече от „оператори” на бельо, спортно облекло и трикотаж плюс още две гладачки. Още дузина готвачи бармани и сервитьори се търсят в Хасково, плюс неизменните шофьори, предимно за международни превози. Търси се и шофьор-пласьор на стоки плюс още двама доставчици на „готови материали”, както и водач на тежкотоварни камиони за метални отпадъци. Скрапът успя да си издейства отлагане на забраните за безконтролно купуване на метални отпадъци и веднага разширява бизнеса. Ударно се търсят и работници в машинното производство, най-вече заварчици, шлосери и др. Има солидна нужда от работници по вграждане на мебели, дограмаджии водачи на мотокари, електрокари, трактористи и кранисти. Търсят се и кадри за хотелиерския бизнес - камериерки, рецепционист и аниматор. Декларирана е необходимост от 4-ма дърводелци - мебелисти. |За отбелязване е нарастващата нужда от кадри с добро владеене на чужди езици. Изискването е задължително за позициите на спедитор, където търсените познания са в английския и немския, за рецепционистките е добре да владеят гръцки, а за технически секретар - турски или английски език. Трудовият пазар разширява търсенето си и на непълнолетни лица. За месец юни от Регионалната инспекция по безопасност на труда са издали цели 6 разрешителни за работа на тинейджъри-един е бил между 15 и 16 години, а другите са били в отрязъка между 17 и 18 години.

Общо 123 са свободните работни места обявени в Хасковско, плюс неизменните от близо месец наосам 200 шофьори за международни превози. Те са търсени от пловдивски превозвач за курсове из страната и Европа.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини