От х:

Днес в x:

Сбирка при областния: Водата на Симеоновград е наред

Това тече от чешмите на Симеоновград. Според компетентните органи е нормално


Сбирка от различни държавни служби при областния управител на Хасково констатира, че водата на Симеоновград всъщност е добра. По данни на РЗИ и ВиК, това което тече от чешмите е в норма за наличието на отровния манган. В 4 от взетите напоследък 18 проби наистина имало повече от допустимото, но затова пък някои проби били нулеви за наличието на вредния елемент.

Констатациите направени днес при Кадир Исов идват 7 години след като същите тези институции обявяват водата на Симеоновград за негодна за питейни и битови нужди/къпане, готвене, пране/ заради завишения на манган стигащи до 40 ! пъти над нормата. В този период в града НЕ Е изграждана пречиствателна станция, НЕ Е подменяна водопроводната мрежа, а жителите му редовно показват кафява до черна течност течаща от чешмите за уж питейна вода. Мътилката всъщност била от хидравличния удар, който съпътствал спирането и пускането на водата след аварии и който откъртвал наслояванията от мръсотия по стените на старите тръби, обяснява началникът на ВиК Хасково инж. Атанас Бързев.

Въпреки че водата на града изглежда наред в съотношение 14 към 4, Симеоновград редовно вдига на бунтове срещу качеството й, като дори имаха нахалството да подадат накуп 202 жалби от ВиК оператора. Вероятно със статистическото основание, последния просто отказа да ги приеме. Сигурно такава ще е съдбата и на подписката от 374 симеоновградчани, несъгласни че водата им е годна за пиене в съотношение 14 на 4.

Понеже към момента все още действа забраната на Здравната инспекция симеоновградската вода да се използва за питейна, днес областният Исов събра отговорните институции за да обсъдят, какво все пак да пият в града. Понеже бирата излиза скъпо*, се обсъждаше вариантът за вода от водоноски.
Той бе подсказан от медиите на последния протест на симеоновградчани от 13 юли. Очевидния паралел бе с димитровградския Меричлери, който заради високо съдържание на арсен, вече 4-та година е зареждан от водоноски. Подобно решение сега обаче се натъкна на невероятни пречки. Вероятно заради повишената терористична заплаха, областният Кадир Исов изтъкна за наложителната непрекъснатата жива охрана на съоръженията. Трябвало да я осигури общината, защото полицията нямала ресурс за такава операция. Заради проблема със сигурността, вариантът с водоноските остана за допълнително обсъждане.

Пробите от водата на Симеоновград да се взимат два пъти месечно, вместо досегашния един, предложи още областния управител. Резултатът сигурно ще е, че на следващата пресконференция Симеоновград ще пие нормална вода в съотношение 28 на 8. А след още няколко сбирки може да се окаже, че в града пият една от най-чистите води в България и даже дължат благодарност на ВиК оператора си.

Г.Христов

*В подобна ситуация кралица Мария Антоанета посъветвала поданиците си да ядат пасти при липсата на хляб. Вместо благодарност за съвета те и отрязали главата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини