От х:

Днес в x:

„Балканска мистерия” закри сезона на Театрално - музикален център Кърджали

„Балканска мистерия” е премиерната постановка на кърджалийската трупа преди лятната ваканция.„ Спектакълът е изграден по балкански легенди, една митология, която е трайно настанена по нашите земи, свързана с юнака, който убива змея. Тези легенди и митове са дълбоко предхристиянски, основават се на възраждането на природата, на борбата между тъмнината и светлината, между доброто и злото. В сюжета на спектакъла има и някакви далечни препратки към пиесата на П.Ю. Тодоров „Змейова сватба” за движещата сила на любовта”, обясни режисьорът – сценарист Димо Димов, който е и директор на Театрално – музикалният център в Кърджали. Негови ключовите партньори са двама хореографи Веселина Тодорова и Георги Бояджиев. Музикалните картини и голяма част от аранжиментите са на Илдърай Аптурахман и Орхан Мурад, а костюмите са дело на талантливата млада художничка Мартина Варийска.
След успешната премиера на „Балканска мистерия” в началото на 4 юли в Кърджали, спектакълът ще бъде представен и на няколко морски сцени.
”По време на активния летен сезон по българските курорти гостуват много чужди туристи и за да няма езикова бариера избрахме да покажем музикалното-танцовата постановка„ Балканска мистерия”, още повече, че имаме вече опита и добрите отзиви от миналото лято на „ Зайди, зайди ясно слънце.....“ на режисьора Димитър Игнатов”, коментира директорът на кърджалийския театър Димо Димов.Той уточни, че в момента се изготвя графикът на представленията за предстоящото лятно турне.
Нашата културна институция вече е с нова структура, с административен екип, който ръководи Театрално-музикален център Кърджали. Центърът има три равностойни творчески звена – Драматичен театър ”Димитър Димов”, Куклена формация и Музикален театър”Кадрие Лятифова”, сподели директорът Димо Димов. Той представи новия зам.-директор на ТМЦ Себиха Местан. Стана ясно, че преди един месец са назначени шестима млади куклени актьори, които са завършили при проф. Румен Рачев.Директорът на Театрално-музикален център Димо Димов анонсира, че около 15 септември ще зарадват най-малките зрители с една мащабна модерна постановка. Димов обясни, че трупата е приключила един успешен сезон и че вече подготвя две нови заглавия, които кърджалийската публика ще види до края на 2014 г.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини