От х:

Днес в x:

Капралов осъди община Димитровград за незаконно уволнение

Атанас Капралов

Бившият директор на театъра в Димитровград Атанас Капралов осъди общината за незаконно уволнение. Решението е на Върховния касационен съд, който отменя като незаконосъобразно произнасянето на окръжните магистрати в Хасково, които са потвърдили уволнението

Капралов бе уволнен дисциплинарно като шеф на театъра през септември 2011 година, когато кмет на общината бе все още Стефан Димитров. Няколко месеца преди това Държавният драматичен театър „Апостол Карамитев“ бе преобразуван в общински. Според Капралов трансформацията е била направена с едничката цел да го уволнят. Което и се случва на 19 септември. Мотивите за уволнението са, че към момента на заемане на длъжността директор на театъра Капралов е бил председател на международна фондация и зам.-председател на Клуба на дейците на културата в Димитровград. Освен това той е сключил анекси към няколко договора за наем, с които ги е продължил до обявяването на търг от общината.

Обжалваното от Капралов уволнение пред районния съд и по-късно пред Окръжния, е било потвърдено. Според върховните магистрати – в нарушение на закона. Те установяват, че той е напуснал фондацията още през 2001 година. През 2011 година пък е освободен и като заместник-шеф на Клуба на дейците на културата. Освен това, отбелязват върховните магистрати, със сключването на анекси към изтичащите договори за наем Капралов на практика е защитил интересите на общината, която е щяла да се лиши от неопределен брой месечни наеми. Пропускът в случая е на Общинския съвет, който не е насрочил нови конкурси при изтичането на договорите на наемателите.

След уволнението си от театъра Атанас Капралов напусна Димитровград и се установи в София. С днешното си решение Върховния касационен съд осъжда община Димитровград да му изплати обезщетение от 4440.84 лв., тъй като след незаконното си уволнение той е бил определен период безработен.

Станах софиянец по принуда, призна Атанас Капралов. След напускането на Димитровград той получи престижни поетични отличия в Париж и Москва, негови стихове са отпечатани в Лондон, Чикаго, Виена.

Но бе прогонен от родния си град.

Капралов: „Нямам думи!!!

Бившият кмет на Димитровград Стефан Димитров не бе открит за коментар.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини