От х:

Днес в x:

Иван Матанов е носителят на Националната литературна награда

Иван Матанов е носител на тазгодишната национална награда за поезия на името на Слав Хр. Караславов. Връчването ѝ е неделима част от октомврийските литературни празници в Първомай.

Церемонията тази година започна с едноминутно мълчание в памет на починалия дни преди това председател на Съюза на българските писатели Николай Петев. Приятел на първомайските творци и читалищни дейци, той беше редовен гост на литературните дни в Първомай. В едно от последните си интервюта той казва: „Когато ти кажат, че имаш един месец живот, душата ти пораства. Или поне така мисля“. А една от последните заръки към победителя в конкурса Иван Матанов е: „В некролога ми напиши, че съм обичал поезията и поетите. Ама всички поети. И тези, които са ми били приятели и тези, които не са.“

По традиция председателят на УС на читалището Иван Караславов прочете автобиографичното стихотворение „Път“ на Слав Караславов, а ученички от двете гимназии в Първомай рецитираха стихове на лауреати на наградата.

Журито, което избра наградения тази година беше в състав: Благовеста Касабова – председател на журито и члена на УС на СБП, поетът Петър Андасаров, Добринка Вангелова – учител по български език и литература, Красимира Славова – журналист и писател и Емилия Ангелова – библиотекар.

Благовеста Касабова и Петър Андасаров

Г-жа Касабова обяви, че Националната награда на името на Слав Караславов се печели от Иван Матанов за издадената през 2012 година стихосбирка „Не споменавай морето“. Диплом, знак на гр. Първомай и 1000 лв бяха връчени от зам.кмета Николай Митков. Видимо развълнуван Матанов сподели радостта си и гордостта от получената награда. Благодари на присъстващите за уважението и на журито за високата оценка. Сподели и спомен отпреди десетилетия, когато заедно със Слав Хр. Караславов е участвал в литературни четения в Подмосковието. Матанов разказа колко е бил впечатлен, когато хиляди поети са аплодирали стиховете на Караславов.  Ани Сиракова прочете стихове на наградения поет, а извън сценария Добринка Вангелова сподели стихотворението, което я е впечатлило нея. Вечерта завърши на чаша червено вино. По време на раздумката Матанов обясни, че това е първата голяма награда за поезия, която получава. Друго ценно признание за труда му е наградата „Черноризец Храбър“ за журналистическата му дейност. Названието на стихосбирката идва от разказа, че всеки говори за работата си – обущарят за обувките, строителят за сградите, но никой не говори за морето.

Теодора Кирякова

Заглавното стихотворение:

Не споменавай морето

Не споменавай морето, 
преди слънцето да залезе, 
преди реката от хора 
да потъне в здрача... 
Не споменавай морето, 
преди да заспят 
гларусите на плажа... 
Не споменавай морето, 
приятелю,
преди третата водка, 
не споменавай морето, 
преди тъгата 
да седне на масата.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини