От х:

Днес в x:

Такса смет остава. Кметът: 26 000 подписа и си тръгвам!

„На тези, които вчера викаха оставка пред общината, ще кажа, че аз съм избран с гласовете на 26 000 души. Нека толкова да се подпишат под искане за моята оставка и си тръгвам!“

Това заяви на днешната сесия на ОбС Хасково кметът Георги Иванов. Той взе последен думата при обсъждането на бюджета за 2013 година, на което се разгоряха оживени дебати. Красноречието на съветниците бе стимулирано и от присъствието на част от вчерашните протестиращи пред общината, които връчиха подписка с над 500 парафа с искане за намаляване на местните данъци и такси с 50 процента.

Още в началото на заседанието председателят на ОбС Иван Иванов обяви защо тяхното искане няма да се разглежда. Според правилника искания от граждани се разглеждат на Председателски съвет и след неговата преценка се пращат в съответните постоянни комисия. „За искания, внесени вчера, това няма как да стане днес“, обясни шефът на ОбС.

Въпреки това намаляването на такса смет бе предложено, обсъждано и отхвърлено при гласуването. Предложението бе на Сена Радева и включваше освен намаляване на промилите, преглед на всички такси и цени на услуги, извършвани от администрацията. Според закона тези цени трябва да са съобразени с реалните разходи по извършване на дадена услуга. „Като общински съветник от 7 години твърдя, че нито една такса или цена на услуга в община Хасково не е била обоснована с разбивка на тези разходи“, добави Радева. По нейните думи от отчета за 2012-а става ясно, че всяка година от такса смет се събират по няколко милиона отгоре, така че тя може да бъде намалена, без от това да пострада чистотата на града.

Антон Иванов пък се спря на разходната част от план-сметката за боклука, като заяви, че много от планираните през 2013 година дейности са раздути. За пример той посочи „почистването на селата“, за което през 2012- са били похарчени 57 000 лева, а през тази се планират 470 000 лева. Освен това според него част от планираните дейности, като например ремонт на коритото нарека Хасковска, не могат да бъдат платени от перото „смет“, а по друг параграф от бюджета - „Благоустрояване“.

Последваха ожесточени престрелки и взаимни обвинения, макар по същество изнесените данни и числа да не бяха опровергани или защитени като необходимост.

Според кмета Георги Иванов съветникът Антон Иванов нарочно не е поставил тези въпроси в комисията, а на сесията, защото в комисията идват съответните специалисти от администрацията, които биха могли да обяснят всяка една цифра. Антон Иванов пък възрази, че е е поискал обяснения за капиталовите разходи, било му обяснено в детайли, затова тук на сесията не повдигал изобщо въпрос за тях. Но на въпросите му за такса смет не получил никакво обяснение, затова поставял въпроса в залата.

В края на продължилите повече от два часа дебати пък бе подчертано, че промяна в размера на такса смет по закон се прави до края на предходната година, ако налогът се промени сега, би било закононарушение.

Представителите на протестиращите, седнали на местата за гости, поискаха думата, но тя не им беше дадена.

След кратка почивка се пристъпи към гласуване на няколко предложения. Против намаляването на такса смет гласува кметската „Коалиция за Хасково“ - 13 гласа против, 9 от ГЕРБ бяха за, ДПС – против, Българе – против, БСП – 2 гласа за, един въздържал се.

След това с отделно гласуване бе приет бюджетът на община Хасково за 2013 година във вида, предложен от кмета.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини