От х:

Днес в x:

Рекордьорът със 102 кг сом: Късметът идва веднъж

    „Късметът веднъж сполетява рибаря.“ Това каза прочутият майстор-въдичар Пламен Петков в днешния Световен ден на риболова. Той е и носителят на рекордния за областта улов - сом от 102 кг с дължина 240 см. Чудовището бе изкарано от водите на язовир Ивайловград край село Малки Воден през 2008-а, на 12 март, ясно си спомня Петков, който е и служител на противопожарната служба в Хасково. Още по-ярко си спомня и часа на удара – в 7 сутринта. Тогава на кукичката на дънната му, на която имало закачен червей, се уловил малък шаран, около кило. Тръгвайки да намотава кордата, шаранът бил захапан от 100-килограмовото чудовище. В този момент започнала и борбата със сома. На помощ му се притекъл неговият приятел и колега Николай Тончев. След продължилата 2 часа борба рибата е изкарана успешно на брега. „Ту го издърпаме 200 м към брега, ту рибата се върне отново към вътрешността на язовира“, спомня си вълнуващия за него момент. Въпреки съпротивлението на хищната риба, тя е била изкарана успешно на брега около 9 часа. Петков бе категоричен, че за извличането на сома не е използвана лодка или някакви помощни средства като кепчета или гребла. "Нищо не помагаше в този момент, тъй като рибата беше много голяма", припомни Пламен Петков. Свидетели на гледката пък станали множество рибари, които непрекъснато кръжели около бушуващата край брега риба.

    Заразени от примера му, месеци след измъкването на 100-килограмовия сом, язовирът край Малки Воден непрекъснато бе населен от риболовци в очакване късметът да сполети и тях.

    По-късно сомът-гигант бе окачен на кука в Пожарната в Хасково, където стана зрелище за всички огнеборци и журналисти. Според Петков рекордът за България държи варненец, който е измъканал 120-килограмов сом от язовир Копринка. Хасковлията ясно си дава сметка, че „късметът веднъж чука на вратата“, но тайничко се надява да подобри този рекорд, тъй като сомовете достигат до около четвърт тон.

    "Трябва да имаш истински късмет такава риба да ти се закачи на въдицата и определено трябва биволско търпение да я измъкнеш от водата", категоричен е Пеков, който и до сега продължава да си пробва късмета по големите язовири – Студен кладенец, Копринка и други.

    Сред постиженията на Пламен Петков е и 20-килограмов шаран, изваден също от Ивайловград. Рекорд реализира и известният риболовец Щерю Щерев, който измъкна 50-килограмов сом от Марица. Там сомът не става толкова голям, колкото в язовирите, обясняват спецове.

    Ива Иванова. 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Пи
      пиже
      12 -3
      21:09, 27 юни 2016
      Какво се фукате бе Професор Щерев преди година измъкна 200 кг КИТ от коренската река
      • Ба
        БАЙ КОЛЬО
        4 -1
        11:30, 28 юни 2016
        Апъъ,не е река , а е ряка.
    • 2
      Fu
      fucata
      37 -3
      21:18, 27 юни 2016
      Малко да поясня.
      Официално рекорд се води когато рибата е върната обратно във водоема жива и здрава!
      Както направи Краси от гр. Пловдив- Официален рекорд 112кг и дължина 254 см. С тази постъпка не само, че спечели почитатели а и спечели куп спонсори както и няколко награди от списания. А всички спечелени пари Краси даде за зарибяване на яз. Пясъчник и яз. Тича. Всичко около хващането, пускането на сома(рекорд) както и зарибяването може да видите като потърсите в гугъгл.
      • Къ
        към fucata
        16 -3
        21:36, 27 юни 2016
        Потвърждавам всичко за Краси. И допълвам за тези с по-късата памет, че много хора помним как беше изваден сома на Пламен - историята и ПРЕДисторията.
        Така, че... световния ден на риболова... айде да не е в Хасково.

        С пожелание за големи риби и повече джентълмени сред риболовците.
    • 3
      Ха
      хасково
      10 -4
      22:06, 27 юни 2016
      Честит празник на всички колеги!Стига колеги с тази завист,като не си бил на мястото на изваждането на сома на Пламен и Николай,недей да пишеш глупости.Преди да си почервенял да знаеш, че и на един прекрасен Хасковски язовир се зарибяваше.
      • Къ
        към fucata
        3 0
        08:18, 29 юни 2016
        Няма как да завиждам на Пламен. Съчувствам му.
        И, всъщност, бях на мястото.
        Поздрави!
    • 4
      V
      V
      16 -5
      22:06, 27 юни 2016
      Язък за хубавата риба. Нито ще е ядат, само са я убили са развлечение. Снимайте се бе хора, измерете я и обратно в водоема.
    • 5
      Sa
      Sas
      14 -6
      06:29, 28 юни 2016
      Голяма борба, айде бе..….а сомът е уловен с мрежа .......
    • 6
      Ро
      романтик
      1 -5
      11:59, 28 юни 2016
      Сега пожарникарите цяла седмица ще ядът риба Виж коментара
    • 7
      Kk
      Kk
      8 -3
      19:17, 28 юни 2016
      Пусната дънна за шаран на червей,уловен шаран 1кило от там сом 102 кг изваден без лодка. Абе какви влакна и пръти ползвате за шаранджийски риболов бе.Тоз хубавец голям лъжец бе
    • 8
      Ко
      Кой не скача е червен
      6 0
      10:49, 29 юни 2016
      Абе за какви влакна говориш и за кукички Хората са хо ванали с котва завързана за корабни въжета
    • 9
      W
      W
      2 -3
      18:16, 29 юни 2016
      Злобата вие малко в повече Господа!!!!!Вие имате ли си понятие от риболов ?????
    • 10
      Ge
      geo
      0 -1
      15:31, 2 юли 2016
      Тези алкохолици хубаво са хванали голяма риба , ами изтеглете я , измерете я и обратно в язовира . Прост народ няма оправия..
    Последни новини