От х:

Днес в x:

Радиоактивен йод и цезий са открити в дъжд и прах в Япония

Японски специалисти са открили съдържание на радиоактивен йод и цезий в проби от дъжд и прах в различни региони на Япония в рамките на 24 часа в събота, съобщи агенция Киодо, като се позова на информация на министерството на науката, образованието и културата.

В префектурите Точиги и Гунма в пробите са открити радиоактивен йод и радиоактивен цезий, в префектурите Токио, Сайтама, Чиба, Канагава и Ямагата – радиоактивен йод.

Откритите вещества са в безопасни за здравето количества, съобщават специалистите.

В събота радиоактивен йод беше открит в мляко и спанак в префектура Фукушима.

Работата на японските инженери, които се опитват да охладят реакторите на авариралата след земетресението от 11 март атомна централа Фукушима 1 продължава. Електрозахранването на четири от реакторите беше напълно възстановено и хранилищата с отработен ядрено гориво са по-стабилни, съобщи компанията оператор на съоръжението ТЕПКО.

Според информация на властите работата по охлаждането на трети енергоблок, който съдържа най-голямо количество радиоактивен материал ще продължи и в неделя. Радиоактивния фон вътре в централата и в района на съоръжението постепенно намалява, съобщи японската агенция за ядрена безопасност.

Пожарникари обаче продължават да обливат с морска вода реакторите на авариралата атомна централа, която пострада тежко от опустошителното земетресение и последвалите мощни вълни цунами. По официални данни броят на загиналите е над 8 хиляди души. за безследно изчезнали бяха обявени други над 17 хиляди души. Трусът с магнитуд 9 по Рихтер остави без дом над 400 хиляди души, които в момента живеят при изключително тежки условия без ток, питейна вода, храна и гориво.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини