От х:

Днес в x:

Данъчните искат отчет за заеми за Бентли-та

Бентли можеше да се купи и със заеми от приятели

До 2-ри май, физическите лица трябва да декларират дадени и получени заеми през предходната година, ако те надвишават 10 000 лв предупреждават от НАП. Изискването не се отнася за банкови кредити.

Ако обаче през миналата година сте взели суми назаем от приятели или роднини, чиято обща стойност надхвърля 10 000 лева и по тях към края на 2010-та са останали непогасени части, то заемите непременно се описват в данъчната декларация за доходите. На обявяване пред НАП подлежат и всички непогасени остатъци по заеми, взети в периода от 2005-та до 2010 година, ако общият размер на непогасените остатъци към 31 декември е над 40 000 лв.

Пред НАП трябва да се обявят не само получените от физически лица заеми, но и дадените такива. За тях са валидни същите условия.

Задължението за деклариране на получените и предоставени заеми на физически лица влезе в сила през миналата година. Целта беше да се спре порочната практика при ревизии да се оправдават недекларирани доходи с кредити от познати. По тази схема бе оправдана покупката на луксозно Бентли от синът на харманлийския винарски бос Никола Зайчев през 2009-та година. Тогава Емил Зайчев декларира че е получил като заеми от приятели сумата от 3 млн 420 хиляди лева.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини