От х:

Днес в x:

Лекарският съюз даде на прокурор НЗОК за изчезнали 319 млн

Българският лекарски съюз (БЛС) е внесъл сигнал до главния прокурор Борис Велчев да се направи проверка за изчезналите от бюджета на НЗОК за 2009 г. 319 млн. лв. Средствата са за здравно осигуряване, събирани от НАП от граждани и юридически лица.

"Тези задължителни вноски трябва да са част от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2009 г., но не фигурират там. Те са отклонени неправомерно и не са използвани за плащане на здравни грижи", се казва в сигнала, подписан от председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов, съобщи БТА.

"Незаконното поведение на длъжностни лица от Министерство на финансите и НЗОК е в грубо противоречие" със Закона за здравното осигуряване. Според него бюджетът на НЗОК е основен финансов план за набиране и разходване на пари от задължителното здравно осигуряване и е отделен от държавния бюджет.

Ще дадем глътка въздух на правителството, ако ни даде поне половината от дължимите 125 млн. лева, каза по-рано Цветан Райчинов пред bTV, цитиран от КРОСС. „До момента няма причина да се отмени протеста.
Колегите от "Пирогов" са доста революционно настроени. Помолихме ги да не тръгват сами и да се включат към общия процес", обясни той. Там лекарите планират да спрат да работят за един час следващия понеделник.

Междувременно парламентът прие отчета за дейността на НЗОК за 2009 г. с 85 гласа "за", 13 "против" и 15 "въздържал се", предаде БТА. От касата отчитат, че лечебните заведения за болнична помощ са започнали да работят на пълен работен ден с лекарите за дейности по клинични пътеки и така е преустановено движението на специалистите между различни лечебни заведения. По този начин на пациентите се гарантира присъствие на лекар специалист и качествено наблюдение през целия период на оказване на помощта в лечебното заведение, се отбелязва в отчета. От друга страна мярката е преустановила практиката едни и същи лекари да работят в няколко болнични и извънболнични лечебни заведения.

От януари до декември 2009 г. касата е направила 385 проверки на 177 болници. През първата половина на 2009 г. най-голям процент от нарушенията са свързани с неспазени индикации за хоспитализация, а след август на първа позиция излиза неспазването на диагностично-лечебния алгоритъм. През последното тримесечие на 2009 г. не е установен нито един случай на неспазване на критериите за дехоспитализация, а от септември 2009 г. не е констатиран нито един случай на неспазен минимален болничен престой.

140 млн. лв. от оперативния резерв на НЗОК са в излишъка, каза в кулоарите на парламента управителят на касата Нели Нешева, цитирана от "Фокус". "Всичко, което е в оперативен резерв и не е гласувано от Надзорен съвет, което не е останало в касата, отива в излишъка. То не изчезва", добави тя.

Тройната коалиция е пожелала да вкара част от резерва на бюджета на касата през 2008 г. в излишъка и това е станало през закон. Ето защо според нея тези въпроси трябва да бъдат насочени към този, който го е направил.

Запитана дали тези пари все пак не трябва да се използват за здравеопазване, тя каза: „Вижте, аз не съм камикадзе. Нали си представяте, че ако имам парите, ще ми е много хубаво да ви казвам – да, така е; имам ги. Искам да ви се усмихвам и да ви говоря хубави неща. Да, редно е. Така е станало 2008 г. Аз тегля последствията и както виждате ви отговарям”.

Отчетите, които се гласуват сега от парламента са за дейността и за бюджета на касата за 2009 г., а аз работя в касата от месец май 2010 г. Аз отговарям за бюджета на касата от 2010 г., заяви Нешева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини