От х:

Днес в x:

Забрадки наводниха чаршията в чест на Кадир Намаз

В Бързане за Кадир Намаз

Стотици мюсюлмани се събраха в централната Чарши Джамия днес да представят съкровенните си желания пред господ. Това се прави на специалния ден Кадир от мюсюлманския месец Рамазан, когато небесата се отваряли и се изпълняват всички желания на правоверните.

В бързане да не изтърват свещения ритуал почнал по обед, десетки жени почти подтичваха към централната хасковска джамия. Всички бяха облечени уставно-шалвари забрадки и прочеие аксесоари. За разлика от тях голяма част от мъжете бяха по делнично му. Освен от Хасково, прииждаха мюсюлмани от кърджалийско, смолянско и други родопски села. Службата водеше младия свещеник Абдулах.

На днешния ден се отслужва свещената молитва Кадир Намаз, която е прелюдия към нощта на чудесата. Всеки който е спазвал постите през Рамазана получава опрощения и сбъдване на желанията, нещо като бъдни вечер. Този четвъртък Рамазана свършва с 3-дневен празник Байрям с който се отбелязва края на аскетичния месец. За 30 дни бяха забранени ядене и пиене от сутрин до залез слънце и полови контакти дори и между съпрузи. Взима се прошка от възрастните.

Г.Христов

По традиция джамията се перпълва
Абдулах проповядваше на правоверни от три области
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини