От х:

Днес в x:

В Москва смятат, че Европа изкуствено унищожава търсенето на газ

В Европа за първи път в историята на световната енергетика търсенето на газ се унищожава изкуствено, което вече води до деиндустриализация в региона. Това заявява ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

По-рано руският вицепремиер Александър Новак е отбелязал, че Европа е намалила потреблението на газ с над 100 милиарда кубически метра от 2021 г. насам – до 490 милиарда кубически метра, въз основа на резултатите от текущата година.

Според данните на Газпром потреблението на газ в европейските страни извън ОНД през 11-те месеца на тази година е намаляло с 34 милиарда кубически метра, като е паднало до нивото от 1996 г. В същото време рисковете за енергийната сигурност на Европа, особено през зимата, са се увеличили значително, смятат в Газпром.

Припомняме обаче, че за втора поредна година подземните хранилища в Европа са пълни почти на 100%, делът на възобновяемата енергия се покачва непрекъснато, а битовите и индустриални потребители постигат значителен ръст на икономията на енергия. В същото време доставките на втечнен газ са се увеличили в пъти, което позволява компенсиране на руския тръбопроводен газ, който, особено през последните две години, се утвърди като основен инструмент за геополитически натиск от страна на Москва.

Ръстът на търсенето на газ в света през следващите 25 години може да достигне 43%, „Газпром“ е готов за това, изтъква още Алексей Милер.

Според ръководителя на компанията Газпром развива сътрудничество със страни, които се интересуват от надеждни енергийни доставки. „И ние отдавна работим в източна посока. Преди всичко с Китай“, добавя той.

В тази връзка Милер посочва, че „Газпром“ планира да започне доставки на газ по далекоизточния маршрут за Китай не по-късно от 2027 г.

„Ние вече започнахме да изпълняваме проект за изграждане на далекоизточен маршрут за доставка на газ до Китай – от руския Далечен изток, а доставките на газ ще започнат не по-късно от 2027 г.“, заявява той.

В края на 2022 г. Русия е изнесла 15,5 милиарда кубически метра по газопровода „Силата на Сибир“ за Китай. Доставките на руски газ за Китай чрез Силата на Сибир през 2023 г. ще възлязат на повече от 22,5 милиарда кубически метра. Очаква се газопроводът да достигне проектния си капацитет от 38 милиарда кубически метра през 2025 г. Освен това през следващите години общият обем на износа на Газпром за Китай ще достигне 48 милиарда кубически метра газ годишно (поради изпълнението на проекта за доставка по Далечния източен маршрут) и като се вземе предвид транзитният газопровод през Монголия – почти 100 милиарда кубически метра годишно, отбелязва още Алексей Милер.

 

Източник: ikj.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини