От х:

Днес в x:

Борел предупреди Китай за дисбаланса в търговията и доставката на оръжия за Русия

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел разясни в интервю за "Саут Чайна морнинг пост"  целите на посещението си в Китай.

"Първата ми цел е да потвърдя пред китайските си събеседници, че Европа гледа сериозно на Китай и няма скрити намерения, целящи да осуетят неговия възход. В същото време очакваме от Китай да ни приеме по-сериозно и да спре да гледа на нас през призмата на отношенията си с другите." 

Борел също така посочи влиянието на войната в Украйна върху изместването на позицията на ЕС от икономическа в геополитическа сила. "Само погледнете числата. Ангажиментът ни с Украйна е огромен: над 80 млрд. евро. Никой в Европа не поставя под сериозно съмнение необходимостта от такава подкрепа."

В двустранен план Борел изрази безпокойството на Брюксел от търговските дисбаланси, "които бързо нарастват". "Огромният ни търговски дефицит с Китай не може да бъде просто резултат от неблагоприятна конкурентна среда между ЕС и Китай. Той е свързан с постоянните проблеми с достъпа до пазара, с които се сблъскват европейските фирми в Китай."

"Същността на въпроса е, че Китай става все по-малко привлекателен", констатира Борел.

Дипломат №1 на ЕС отбеляза като проблем "потенциалната загуба на работни места в критични сектори като автомобилостроенето, където китайският внос расте особено бързо".

Борел посочи като трета цел на визитата си да докаже, "че в един конфликтен и взаимнозависим свят все още има място за сътрудничество по въпроси, при които отделянето (на ЕС и Китай един от друг - бел. ред.) е невъзможно, като например изменението на климата. Съществуват и регионални въпроси, по които можем да се опитаме да работим заедно, включително Близкия изток, където настоящото насилие в израелско-палестинския конфликт застрашава стабилността на целия регион".

Представителят на Брюксел постави под въпрос твърдението на Пекин, че Китай е на неутрална позиция по войната в Украйна.

"Честно казано, в Европа не сме напълно убедени в аргумента на Китай, че е неутрален в този конфликт. Как да останеш неутрален между агресор и страната, в която е нахлул? Да бъдеш неутрален в такъв случай е все едно да наблюдаваш отстрани как лисицата влиза в кокошарника и да чакаш резултата."

След като изброи редица аргументи за и против позицията на Пекин по Украйна, Борел посочи: "Все пак остава да се направи още много, за да се убеди Украйна, че Китай не е на страната на Русия".

Той отново подчерта, че по отношение на икономическите отношения между ЕС и Китай Брюксел иска "справедливи условия и равнопоставеност: Европа иска да бъде играч, а не игрално поле".

Въпреки различията между Брюксел и Пекин, Борел успокои домакините си: "Както и да е, бъдете спокойни: не е задължително съперниците да бъдат врагове."

Представителят на Брюксел отчете, че "средно на ден ЕС и Китай търгуват със стоки на стойност 2,3 млрд. евро". Факт е, че никой не поставя под съмнение значението на тези икономически отношения. "Въпреки това степента на зависимост е изключително висока по отношение на няколко - но изключително важни - материали, включително елементи, необходими за екологичния преход."

Попитан дали Европа се подготвя за всички възможни сценарии по отношение на Тайван, Борел отговори: 

"ЕС остава напълно ангажиран с политиката си за един Китай, която се основава на шест принципа: непризнаване на Тайван като независима държава; не на сплашването, принудата и провокациите от която и да е страна; не на използването на сила; да на двустранните връзки с Тайван, които не предполагат каквото и да е политическо признаване на независима държава; да на разрешаването на напрежението чрез конструктивен и открит диалог; да на поддържането на отворени канали за комуникация, за да се предотвратят недоразумения и да се намали напрежението.

Всяко отслабване на регионалната стабилност в Азия се отразява на глобалната сигурност, на свободното движение на търговията и следователно на нашите собствени интереси. Всъщност мирът и стабилността в Тайванския проток са глобално благо. Ние правим всичко възможно да намалим напрежението и да запазим статуквото, за да избегнем всякаква ескалация."

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини