От х:

Днес в x:

Земляческа среща събира жители на Земен пред манастира „Св. „Йоан Богослов“

Земляческа среща ще се състои на 20 май на поляната пред манастира „Св. „Йоан Богослов“  в Земен, съобщават от общината. Инициатори  на проявата са местното читалище „Светлина 1924“ и община Земен.

Едноименният храм, известен още като „квадратната църква“ от Земенския манастир, е строен преди близо 1000 години. Освен, че е архитектурен уникат, светата обител крие различни легенди и интересна история.

Някои изследователи твърдят, че именно тук се крие слънчевият символ на богомилите. Уникалният храм, заемащ формата на правилен куб, е построен в резултат от облог.

През XI век майстор зидар и неговият чирак се обзаложили кой ще построи по-пищна черква на двата бряга на река Струма, в района на днешния град Земен. Те нямали право да гледат как се движи строежът на другия. Майсторът пръв приключил и отишъл да види докъде е стигнал неговият чирак. Легендата гласи, че онемял от красотата на творението и, засрамен, се върнал и съборил своя храм.

Днес свещеното място се намира на километър от града.

През 1867 година майстор Миленко Велев от село Блатешница построил първата манастирска сграда, осветена на 20 май (деня на Свети Йоан Богослов) от кюстендилския митрополит Игнатий. Оттогава на този ден  (или най-близката събота) всяка година се провежда традиционният пролетен събор за прослава на светеца. В началото на 20 век поп Янаки Митов построил новата манастирска сграда, двуетажна и дълга 40 метра.

През 1970-те години се провели реставрационни работи. Земенският манастир е обявен за национален музей и през 2004 година станал филиал на Националния исторически музей.

Празникът ще започне с водосвет, след което програма ще представят над 150 самодейци от областите София, Кюстендил и Благоевград.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини