От х:

Днес в x:

Шестдесетгодишен юбилей чества балетната школа към Обединения детски комплекс в Перник

Шестдесетгодишен юбилей отбелязва на 18 декември балетната школа към Обединения детски комплекс (ОДК ) в Перник, съобщи за БТА нейният ръководител Йоана Сойка. Годишнината ще бъде отбелязана със спектакъла „Лешникотрошачката“, в който специални гости са солистите от Софийската опера и балет - Цецо Иванов и Катерина Петрова. Представлението ще се играе на сцената на театрален салон „Георги Русев“ в Двореца на културата.

Началото на школата е поставено от педагога Елка Полянова. Под нейно ръководство момичетата от миньорския град получават осем златни медала от републикански фестивали на художествената самодейност, реализират многобройни успешни турнета в Австрия, Полша, Русия, Чехия, Германия, Египет, Гърция, Италия. Пернишките балерини са носители на специалната награда на Софийската народна опера – плакет за най-добра детска хореография за постановката „Цветя за вас“.

След 2000 г. начело на школата застава Ваня Рошкова – ученичка на Елка Полянова, а корепетитор от 1980 г. е Даниела Методиева. Ежегодно тук се обучават повече от 100 деца, в концертния състав те са около 40 . Репертоарът им включва класически и джаз балет, характерни и забавни детски танци, стилизиран фолклор.

Балетната школа участва в „Като лъвовете“ – детско телевизионно шоу, в „Малките таланти на България“, а през 2004 – 2005 г. – в заключителния концерт „Българската Коледа“ под патронажа на президента (2002-2012г.) Георги Първанов.

От 2007 г. в продължение на десет години малките балерини на ОДК танцуват на откриването на Виенския бал в столицата. Балетната школа е носител на множество първи награди от Националния детски балетен конкурс и от 8-ия Международен детски фестивал в Несебър. Награда за най-добра хореография там получава и балетният педагог Ваня Рошкова. През 2012 г. балетната школа печели специалната награда на Международния детски фестивал „Млади таланти“ в Националния дворец на децата.

От шест години ръководител на школата е Йоана Сойка - възпитаничка на Ваня Рошкова. Пернишките балерини отново се изявяват в международни конкурси - у нас, в Словения и Полша.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини