От х:

Днес в x:

След месец се очаква старта на новата програма за саниране, първите ще получат 100% финансиране

Изображение 1 от 2

    Насоките за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап 1“, която ще бъде финансирана от Плана за възстановяване и устойчивост, предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане в края на седмицата. Днес основните положения в проекта бяха представени пред НСОРБ. В срещата взе участие и кмета на Димитровград Иво Димов.

    Иво Димов заяви, че е постигнат консенсус, че предложенията за панелни и тухлени многофамилни жилищни сгради подадени до края на месец март 2023 г. ще получат 100% безвъзмездни средства за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, а внесените след март идната година, ще могат да разчитат на 80% средства от ПВУ. Предварителни условия за кандидатстване са наличието на архитектурно заснемане, технически паспорт на сградата и предварително изготвено енергийно обследване, които средства ще се възстановяват на  сдруженията на собствениците след одобряване на проекта. Предвижда се постигане клас В на енергийна ефективност. Сградите които ще кандидатстват трябва да са в добро конструктивно състояние и да бъдат проектирани до 26.04.1999 г. Постигането на целите на програмата за 30% намаляване на енергийното потребление ще бъде удостоверявано от независим енергиен одит. Одобряването на насоките и отваряне на процедурата за кандидатстване е предвидено за ноември 2022 г.

    Зам.-министър Десислава Георгиева информира, че всяко сдружение ще трябва да изготви за своя сметка технически паспорт на сградата, както и енергийно обследване. „Нов момент в програмата е, че ще възстановим разходите за тези документи на сдруженията, с които сключим договори за саниране, така че на практика всички дейности ще бъдат покрити от безвъзмездната помощ от ЕС“, отбеляза зам.-министър Георгиева. Блоковете, които не успеят да се класират за участие в програмата няма да могат да си възстановяват разходите за технически паспорт и енергийно обследване. Освен задължителните обследване за енергийна ефективност и паспорт, сдружението ще трябва да сключи и партньорски договор със съответната община и да бъде изготвена индикативна количествено-стойностна сметка.

    Заместник-регионалният министър подчерта, че няма да има предимство за собствениците на сдружения, които са подали документи за участие по Националната програма за енергийна ефективност и ще трябва да кандидатстват наново, подавайки всички изисквани документи. Георгиева допълни, че причините за това са различните изисквания за постигане на енергиен клас по Плана за възстановяване и устойчивост спрямо условията по Националната програма за енергийна ефективност. Всички сгради, които ще бъдат подкрепени по новата програма трябва да постигнат енергиен клас „B” и минимум 30% спестявания на първична енергия.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини