От х:

Днес в x:

На 103 години почина Джеймс Лавлок - създателят на теорията, че Земята е жив организъм

Джеймс Лавлок, британският учен по околната среда, чиято влиятелна теория за Гея разглежда Земята като жив организъм, сериозно застрашен от човешката дейност, почина на 103-ия си рожден ден.

Семейството на Лавлок съобщи в сряда, че той е починал предишната вечер в дома си в югозападна Англия "заобиколен от семейството си".

Семейството каза, че здравето му се е влошило след тежко падане, но допреди шест месеца Лавлок "все още е можел да се разхожда по крайбрежието близо до дома си в Дорсет и да участва в интервюта".

Роден през 1919 г. и израснал в Лондон, Лавлок учи химия, медицина и биофизика в Обединеното кралство и САЩ.

През 40-те и 50-те години на миналия век работи в Националния институт за медицински изследвания в Лондон. Някои от неговите експерименти разглеждат ефекта на температурата върху живите организми, включително замразяване на хамстери и след това размразяването им. Животните оцеляли.

Лавлок работи през 60-те години по програмите на НАСА за Луната и Марс в Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена, Калифорния. Но той прекара голяма част от кариерата си като независим учен извън големите академични институции.

Приносът на Лавкок към науката за околната среда включва разработването на високочувствителен детектор за улавяне на електрони за измерване на разрушаващи озона хлорфлуорвъглеводороди в атмосферата и замърсители във въздуха, почвата и водата.

Хипотезата за Гея, разработена от Лавлок и американския микробиолог Лин Маргулис и предложена за първи път през 70-те години на миналия век, разглежда самата Земя като сложна, саморегулираща се система, която създава и поддържа условията за живот на планетата. При това двамата учени заявиха, че човешката дейност е извадила системата опасно от строя.

Мощен комуникатор, Лавлок използва книги, речи и интервюта, за да предупреди за превръщането в пустиня, опустошенията за селското стопанство и масовите миграции, които изменението на климата ще донесе.

"Биосферата и аз сме в последния 1% на нашия живот", каза Лавлок пред вестник The Guardian през 2020 г.

Първоначално отхвърлена от много учени, теорията за Гея стана влиятелна с нарастването на загрижеността относно въздействието на човечеството върху планетата, не на последно място поради силата й като метафора. Гея е гръцката богиня на Земята.

Лавлок нямаше нищо против да бъде аутсайдер. Той възмути много еколози, като подкрепи ядрената енергия, заявявайки, че това е единственият начин да се спре глобалното затопляне.

"Противопоставянето на ядрената енергия се основава на ирационален страх, подхранван от измислици в холивудски стил, зелените лобита и медиите", пише той през 2004 г. "Тези страхове са неоправдани и ядрената енергия от началото си през 1952 г. се оказа най-безопасната от всички източници на енергия."

Последната книга на Лавлок "Novacene"“, публикувана, когато той навърши 100 години през 2019 г., предлага хората да бъдат заменени на Земята от киборги.

Роджър Хайфийлд, научен директор в Британския научен музей, каза, че Лавлок "е бил неконформист, който е имал уникална гледна точка, произтичаща от това, че е, както той се изрази, наполовина учен и наполовина изобретател."

"Безкрайни идеи изплуваха от тази синергия между правене и мислене“, каза Хайфийлд, цитирайки "изключителния набор от изследвания на Лавлок, от замразяване на хамстери до откриване на живот на Марс".

"На света той беше най-известен като научен пионер, климатичен пророк и създател на теорията за Гея", написа семейството на Лавлок в изявление. "За нас той беше любящ съпруг и прекрасен баща с безгранично любопитство, палаво чувство за хумор и страст към природата."

Семейството съобщи, че ще има частно погребение, последвано от публична панихида на по-късна дата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини